2024. május 20. - Bernát, Felícia

Tovább tüntetnek az afgánok nálunk

Továbbra is követelik a menekültstátuszt és újabb - de már szervezett keretek között zajló - demonstrációkra készülnek a debreceni menekülttáborban lévő afgán állampolgárok - közölte Ördög István, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) menekültüg
2009. január 15. csütörtök 20:06 - Hírextra
A szakember, miután több órán át tárgyalt az egy nappal korábban a budapesti Szent István-bazilikában éhségsztrájkot kezdő afgánokkal, elmondta: a fő követelésükben, hogy menekült státuszt kapjanak nem sikerült megállapodniuk.

Ördög István emlékeztetett rá, hogy az afgánok befogadott státusszal rendelkeznek, ami azoknak a külföldieknek jár, akik atrocitásoknak vannak kitéve hazájuk politikai viszonyai miatt.

Ez egy fokkal alacsonyabb, mint a menekülti jogállás, mert ahhoz az kell, hogy "faji, vallási, politikai, nemzetiségi vagy meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozás miatti üldöztetés okán személyes fenyegetettségben" legyenek. Mivel ezeknek a kritériumoknak egyike sem állt fenn, ezért csak befogadott státuszba kerülhetett az afgán csoport mindegyik tagja - magyarázta.

Ugyanakkor - tette hozzá a menekültügyi igazgató - a többi követelésük megoldott, ugyanis a jelenlegi befogadotti státusszal is vállalhatnak munkát Magyarországon, gyerekeiket iskolába járathatják, s családjukat ide hozhatják.

Olyan utiokmány azonban, amivel tovább utazhatnának, nem illeti meg őket - jegyezte meg. Ezért az afgánok kilátásba helyezték, hogy további csendes, éhségsztrájkkal egybekötött demonstrációt tartanak, de - mint ígérték - azt szervezetten, a rendőrséggel együttműködve, bejelentve teszik.

Ördög István egyértelművé tette, hogy az afgánok továbbra is nemzetközi védelem alatt állnak, helyzetüket évente vizsgálják, menekülti státuszukon csak a Fővárosi Bíróság változtathatna, de a gyakorlat az, hogy a bíróság jóváhagyja a BÁH döntését.

A menekültügyi igazgató elmondta azt is, hogy az afgán menekültek elégedettk a menekülttábori elhelyezésükkel, az ellen semmilyen kifogást nem emeltek.

Ezt megerősítette a sajtótájékoztatón William Ejalu, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közép-európai képviseletének jogi szakértője is, aki a nap folyamán szintén tárgyalt az afgánokkal.

Megerősítette: menekült státuszt szeretnének, kérésüket megvizsgálják, majd konzultálnak a magyar döntéshozókkal, de - mint fogalmazott - "a jogrendet tartani kell".

Legutóbb, tavaly júniusban afgánok egy csoportja azzal hívta fel helyzetére a figyelmet, hogy a debreceni menekülttáborban felmászott a 30 méter magas átjátszó torony tetejére.

A debreceni befogadóállomásnak jelenleg 590 lakója van, köztük 40 afgán. A szerdai demonstrációban 30-an vettek részt, de a követeléseket illetően az egész afgán kolónia egységes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását