2024. május 14. - Bonifác

Újabb iskolákat zárnak be?

A finanszírozási feltételek romlása miatt újabb intézménybezárások, összevonások, az osztály- és csoportlétszámok növelése várható a következő tanévtől is - prognosztizálta Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke hétfőn az idei
2009. január 5. hétfő 16:08 - Hírextra
Kerpen Gábor szerint finanszírozási szempontból a 2008-as év rosszabb volt, mint a 2007-es, de jobb, mint ami 2009-ben várható. Az egyes évekre vonatkozó költségvetési tételeket vizsgálva az látható, hogy a közoktatás alapját jelentő normatívák folyamatosan csökkennek, sőt 2009. szeptemberétől még az alapnormatíva is kevesebb lesz - fejtette ki.

A szakszervezeti vezető ezért újabb intézménybezárásokra, - összevonásokra, osztály- és csoportlétszám-növelésekre számít.Kerpen Gábor azt mondta, nyilvánvalóan nagy a probléma abban a rendszerben, amelyről a kormány azt állítja, hogy nagyon komoly pénzügyi forrásokkal támogatja és eközben minden szereplő azt érzi, hogy romlik a minőség.

Az érdekvédő az oktatási tárca statisztikai gyorsjelentéseire hivatkozva kitért arra is, hogy a 2008/2009-es tanévben négyezerrel kevesebb a főállású pedagógusok száma a közoktatási intézményekben, így nyilvánvalóan nagyobb az egy pedagógusra jutó diákok száma, különösen pedig az egy csoportra jutó gyermekeké. Ez pedig rontja az oktatás ellátásnak minőségét - fűzte hozzá.
Megjegyezte: az Új Tudás program, és az abba bevonandó több száz milliárd forint legtöbb elemében nem egy rendszerszerű átalakítást valósít meg, hanem a jelenlegi rendszer nagyon sok negatív elemének befagyasztására alkalmas.

Kerpen Gábor szólt arról is: várják, hogy az oktatási miniszter végre eleget tegyen ígéretének és elkezdhessék a pedagógusok munka- és munkaidő terhelésére vonatkozó közös kutatást. A PDSZ már októberben letette az asztalra kutatási javaslatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását