2024. április 29. - Péter

Bronzkori megalelet

Kárpátalja legnagyobb régészeti leletét - 113 bronzkori ékszert és fegyverelemet - találták meg idén ősszel az ungvári járásban fekvő Kisgejőc község határában.
2008. december 18. csütörtök 20:00 - Hírextra
A bronzkori tárgyakat, amelyek korát a régészek 3300 évre becsülik, a napokban mutatta be a sajtónak Kobály József, az ungvári Kárpátaljai Honismereti Múzeum régészeti osztályának vezetője. Mint közölte, a leletre mezőgazdasági munkálatok közben bukkantak helyi lakosok egy ugyancsak bronzkori edényben elhelyezve. A megtalálók annak ellenére értesítették a hatóságokat, hogy Ukrajnában nincs bejelentési kötelezettség a talált régészeti tárgyakat illetően, ezért a múzeumtól a lelet értéke 20 százalékának megfelelő pénzjutalmat kapnak - idézte a szakembert az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírportál.

A kisgejőci kincsek kultikus jellegűek, az egyik lándzsahegy hüvelyében például kis lemezt találtak - Európában csak két ilyen esetet jegyeztek fel -, ezt betegség elleni ráolvasáshoz használták. Kobály elmondása szerint Ukrajnában, sőt Európában sehol másutt nem bukkantak egy négyzetkilométerre számítva annyi bronzkori leletre, mint Kárpátalján. Régészeti leletgyűjteményének értékét tekintve a Kárpátaljai Honismereti Múzeum - a szakember szerint - az egykori Szovjetunió múzeumai között a második helyen állt.

Az ungvári múzeumban 130 ezer kiállítási tárgyat őriznek, beleértve Ukrajna legnagyobb bronzkori régészeti gyűjteményét és az országban egyedül itt található kelta kollekciót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását