2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Öngyilkosság élő egyenes adásban

A brit tévénézők is napi rendszerességgel szembesülnek a halál legkülönbözőbb formáinak ábrázolásával, szerda este azonban olyasminek lehetnek tanúi, aminek még soha: a Sky televízió egy gyógyíthatatlan beteg férfi orvosi segítséggel elkövetett tényleges
2008. december 10. szerda 11:51 - Hírextra
Az 59 éves Craig Ewert egyetemi professzor úgynevezett motoros neuronbetegségben szenvedett, vagyis mozgatóidegeinek hálózata fokozatosan mondta fel a szolgálatot. A kór haladtával az a veszély fenyegette, hogy teljesen magatehetetlenné válik, és ezt nem akarta megvárni. Inkább elutazott Svájcba, ahol - az ezt lehetővé tévő helyi törvények alapján - egy klinika orvosi segítséggel, jogilag szabályozott és ellenőrzött körülmények között lehetővé teszi a hasonló helyzetbe került betegeknek az önkéntes halált.

A Sky dokumentumműsora bemutatja, amint az amerikai születésű egyetemi tanár felesége társaságában, egy szállodai szobára hasonlító kórteremben saját maga beindítja az elalváshoz, és végül az élet elmúlásához vezető mechanizmust.

Ewert az előzetesen közzétett részletek szerint elmondja az öngyilkosságát az ő engedélyével filmre rögzítő tévéstábnak, hogy két választási lehetősége volt: halál, vagy szenvedés és halál.
A képsorokon látszik, amint Ewert számára a zürichi Dignitas klinika stábjának egy tagja összeállítja a halálos adag nyugtató tartalmazó italkeveréket, és még egyszer felhívja a beteg figyelmét arra, hogy ha ezt megissza, akkor meg fog halni. Ewert bólint, szívószálon át elfogyasztja a keveréket, és saját maga bekapcsol egy időzítőt, amely az elegy elfogyasztása után 45 perccel leállítja a lélegeztetést mesterségesen fenntartó berendezést.

Mindeközben Beethoven kilencedik szimfóniája hallatszik a háttérből; ez is a beteg előzetes kérése volt.

Nagy-Britanniában, ahol 1961 óta törvény tiltja az öngyilkosság elősegítését, a műsor már bemutatása előtt komoly vitákat kavart. A bírálók szerint a film "öngyilkosság-kultuszt" szít, a Sky ugyanakkor védelmébe vette a műsort, mondván: fontos az ilyen, "vitára ösztönző", egyéni sorsokat ábrázoló filmek bemutatása e témakörben.

A svájci klinika szolgáltatását már korábban is több brit állampolgár igénybe vette, és az esetek mindig jogi dilemmát okoztak a brit vádhatóságnak, amelynek a hatályos törvények szerint eljárást kellene indítania a betegeket Svájcba kísérő rokonok ellen is.

Az angol-walesi ügyészség azonban éppen a héten döntött úgy, hogy nem emel vádat egy angol rögbisztár szülei ellen, akik megszervezték fiuknak az öngyilkosságot a svájci klinikán. A 23 éves Daniel James edzésen szenvedett olyan sérülést, amely miatt nyaktól lefelé teljesen megbénult, és nem kívánt így élni.Az ügyészség határozata szerint "nem szolgálná a közérdeket" a szülők felelősségre vonása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását