2024. május 21. - Konstantin

Sarkozy felesége az AIDS elleni küzdelem világnagykövete lesz

A francia first lady, Carla-Bruni Sarkozy az anyák és gyermekek védelmében az AIDS elleni küzdelem egyik legjelentősebb nemzetközi szervezetének világnagyköveteként kötelezi el magát.
2008. november 28. péntek 23:20 - Hírextra
A L,Express című francia hetilap értesülése szerint a hivatalos bejelentésre hétfőn a francia elnöki hivatal közelében található Marigny rezidencián kerül sor. Itt fogja az AIDS világnapja alkalmából a francia elnökné sajtótájékoztatóján az AIDS, a Tuberkulózis és a Malária elleni Világalap (The Global Funds) vezetője Michel Kazatchkine immunológus oldalán elmondani, hogy az anyák és gyermekek védelmének érdekében mi is lesz pontosan a feladata a genfi székhelyű világszervezet nagyköveteként.

A három legveszélyesebb vírus leküzdésére 2002-ben létrehozott Világlap fedezi a tuberkulózis kezelésére szánt összegek kétharmadát, a malária megelőzésére és kezelésére fordított alapok közel felét és az AIDS elleni küzdelem költségeinek harmadát. Kormányok, civil szerveztek, valamint a magánszektor partnereként működő szervezet eddig 136 ország több mint 550 programját 11,4 milliárd dollárral támogatta. A L,Express szerint a világlap legjelentősebb európai, és az Egyesült Államok után a világ második legjelentősebb támogatója Franciaország, amely a 2008-2010-es időszakban 900 millió euróval járul hozzá annak működéséhez.

Nicolas Sarkozy államfővel februárban kötött házasságát követően a topmodellből lett énekesnő már első hivatalos külföldi látogatásán, Dél-Afrikában megemlítette, hogy ismertségét valamilyen humanitárius cél szolgálatába kívánja állítani.

Az Elle című hetilapban hétfőn megjelenő interjúban Carla Bruni-Sarkozy új feladatáról úgy véli, hogy a szervezet, amellyel "kéz a kézben" kíván dolgozni, nem igazán ismert, ezért inkább saját médiaismertségét szeretné egy hasznos célra felhasználni,

Véleménye szerint Afrikában a legfontosabb az AIDS elleni harc, ahol a naponta megfertőződő ezer gyerek 90 százaléka édesanyjától kapja el a vírust:

"A Világlap keretében elsősorban az anyákkal és a gyerekkel való közvetlenebb kommunikációra fogok törekedni ... Nagyon fontos hogyan beszélünk hozzájuk ... Valódi nevelési munka szükséges" - mondta.

Carla Bruni-Sarkozy úgy képzeli, hogy férje oldalán, hivatalos látogatásai során is humanitárius feladatának tesz majd eleget: "Nem tudom, hogy jó diplomata vagyok-e, de tele vagyok energiával" - vallja a francia first lady.

Az AIDS elleni küzdelem azért is érinti nagyon érzékenyen Carla Bruni-Sarkozyt, mert bátyja is ebben a betegségben halt meg. Édesanyjuk 2002-ben létre is hozott egy alapítványt, amely Virginio Bruni-Tedeschi nevét viseli.

A francia elnökné azt is elárulta, hogy ezentúl a Világlap nagyköveti teendője lesz a legfőbb nemzetközi kötelezettsége annak ellenére, hogy Franciaországban is vannak tervei, amelyekről viszont csak 2009 elején kíván majd részletesen beszélni.

"Az oktatással szeretnék foglalkozni, az egyenlőtlenségek leküzdésével. Nagyon nagy az olyan 11 éves gyerekek aránya, akik úgy lépnek felső osztályba, hogy egyáltalán nem tudnak olvasni. Ez tragédia ... Szeretnék mindenhova eljutni Franciaországban, a külvárosokba, a vidéki falvakba, elzárt helyekre, hogy lássam, mi hiányzik, mit lehet csinálni, mi lehetséges, hogyan lehet arra támaszkodni, ami már létezik és azt fejleszteni, hogyan lehet új dolgokat teremteni" - mondta el szándékairól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását