2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kíbítószercsempész bandát füleltek le

Nigériaiak által szervezett kábítószercsempész-hálózatot derített fel a budapesti és a bécsi rendőrség - közölte szerdai sajtótájékoztatóján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője.
2008. november 26. szerda 12:53 - Hírextra
Ródler Norbert elmondta: a BRFK felfigyelt arra, hogy a Sziget fesztiválon rendszeresen fognak el kábítószer-terjesztő afrikaiakat, az általuk látogatott szórakozóhelyeken is gyakori a kábítószer-probléma, és nemrég kokainterjesztő nigériai csoportokat is elfogtak.

November 17-én a perui rendőrség a limai repülőtéren feltartóztatott egy magyar férfit, akinél 2,3 kilogramm kokaint találtak. Az eljárás során kiderült: a férfit egy "Johnny" vagy "Tony" becenevű afrikai férfi bízta meg azzal, hogy utazzon előbb Madridba, majd Limába, és csempésszen kábítószert - tette hozzá.

Mindezzel párhuzamosan a rendőrség értesült arról, hogy egy magyar nő kábítószert akar Hollandiából Ausztriába csempészni. Erről a budapesti rendőrök tájékoztatták bécsi kollégáikat, akik november 22-én elfogták a nőt; duplafalú bőröndjében 6,3 kilogramm heroint találtak.

A nő vallomást tett a rendőröknek. A budapesti rendőrök elfogták a nő élettársát, akin keresztül a Peruban feltartóztatott férfi megismerte nigériai megbízóját. A Bécsben elfogott nő élettársa elmondta a rendőröknek, hogy tudott arról: élettársa a "Johnny" becenevű nigériai férfi megbízásából csempészett kábítószert. Elmondta azt is, hogy pár héttel korábban Törökországból Spanyolországon keresztül Olaszországba szállítottak 4-5 kilogramm heroint, szintén "Johnny" megbízásából.

A budapesti rendőrség a beszerzett adatok alapján elfogta a 35 éves nigériai állampolgárt, aki először megpróbált elmenekülni a rendőrök elől; menekülés közben autójával összetört egy trolibuszt. A férfit előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

A sajtótájékoztatón részt vett a Bécsi Rendőr-főkapitányság két munkatársa: Georg Rabelsteiner, a Nyugat-bécsi Rendőrkapitányság vezetője és Wolfgang Hottowy, a kábítószer-ellenes főosztály vezetője.

Ők arról számoltak be: a bécsi rendőrségnek már korábban feltűnt a Südbahnhof környéki internet-kávézó, amelyről feltételezték, hogy az a nigériai heroin- és kokainterjesztő hálózat központja. A nyáron arról értesült a bécsi rendőrség, hogy Magyarországra akarnak kábítószert csempészni az elkövetők, ezért felvették a kapcsolatot a BRFK-val, és a továbbiakban együttműködtek a nyomozásban. A bécsi rendőrség kedden fogta el az ügy további nigériai gyanúsítottjait, többek között az internet-kávézó tulajdonosát.

Schön Péter, a BRFK bűnügyi főosztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több nemzetközi vonatkozású bűnügyben nyomoznak, ez pedig a nemzetközi bűnüldözői kapcsolatok szélesítésével jár. Kiemelte: kiváló az együttműködésük a bécsi rendőrséggel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását