2024. április 25. - Márk

Csernobil, mint idegenforgalmi látványosság

Mind több turista látogat a felrobbant Csernobili Atomerőmű körül elkülönített, sugárszennyezett 30 kilométeres tiltott zónába, ahová ukrán utazási irodák egyéni és csoportos kirándulásokat is szerveznek.
2008. november 12. szerda 07:43 - Hírextra
A csernobili tiltott övezet nemcsak az ukrán katasztrófaturisták körében népszerű utazási célpont, sokan keresik fel a bekerített és állandó őrizet alatt lévő zónát Oroszországból, Fehéroroszországból, Csehországból és a balti államokból is. Az egynapos csernobili kirándulás személyenként legalább ezer hrivnyába (kb. 35 ezer Ft) kerül, ha a látogatás az övezetbe tízfős csoport keretében történik, de minél kisebb létszámú a csoport, annál többet kell fizetni a vállalkozó kedvű turistának - írta keddi számában a lembergi (lvivi) Ekszperesz című országos napilap.

Az újság szerint csernobili kirándulást az utazási irodák igény szerint szerveznek mind egyének, mind csoportok számára, de ezek létszáma nem lehet több 49-nél. A csernobili tiltott övezetbe csak felnőtt korúak kirándulhatnak, a 18 év alattiakat dupla fizetségért sem engedik be, az utazást szervező irodák minden jelentkezőnek ellenőrzik a személyi igazolványát. Egészségi állapotról szóló orvosi igazolást viszont senkitől nem kérnek.

Az utazási irodák adatai szerint Csernobilba legtöbben a 20-25 éves korosztályba tartozók közül látogatnak, a harmincas éveikben járók száma jóval kevesebb. Különösen kedvelt a tiltott övezet a világutazók körében, akik már minden különleges helyen megfordultak, és csak - a bolygónkon egyetlen hasonló jellegű - Csernobil hiányzik az általuk felkeresett nevezetes célpontok listájából. A zónába kirándulók túlnyomó többsége férfi, a nők kevés érdeklődést mutatnak a sugárszennyezett terület iránt.

A katasztrófaturistákat legjobban Pripjaty kísértetváros vonzza az üres házaival, néptelen utcáival és tereivel, a megtekintése időutazásra emlékezteti a látogatókat. Akadnak, akiknek annyira tetszik a zóna, hogy már többször is felkeresték. Egyébként mind az egyéni látogatókat, mind a turistacsoportokat dózismérővel felszerelt szakemberek kísérik a tiltott övezetben. A kirándulóknak ökológiailag garantáltan tiszta ebédet biztosítanak Csernobilban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. november 12. 08:35
Csernobil, mint idegenforgalmi látványosság - Tudom! Ezt is beolvasta a Csé. Az előző beírt előtt még... ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását