2024. május 10. - Ármin, Pálma

Vége a virrasztásnak

Befejeződött a virrasztás az áldozatok háza előtt vasárnap késő este Nagycsécsen. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban egy héttel korábban ismeretlenek előbb Molotov-koktélt dobtak házakra, majd két embert lelőttek.
2008. november 9. vasárnap 22:21 - Hírextra
Este cigány szokás szerint virrasztást tartottak a meggyilkolt romák tiszteletére, a megemlékezésen mások mellett gyertyát gyújtott Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei vezetője, valamint az OCÖ több elnökhelyettese, más megyei romavezetők, a környező falvak romaszervezeteinek képviselői, illetve a helybeliek. Megjelent a virrasztáson Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány is.

Az emlékezők az áldozatok házai előtt mécseseket és gyertyákat gyújtottak.

Az MTI tudósítói kétszáz, a falu biztonságára ügyelő rendőrt láttak. Az alig ezerfős településen azért erősítették meg a rendőri jelenlétet, mert a hatóság olyan információt kapott, miszerint szélsőségesek demonstrációt kívánnak tartani. Nagycsécs bekötőútjain is rendőrautók vigyáztak a rendre, és a faluba érkezőket igazoltatták.

A roma vezetők a virrasztás után elhagyták a falut, a szomszéd településről érkezett gyászolók még maradtak.

Kolompár Orbán részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, és úgy fogalmazott: ma egész Magyarország gyászol és együttérez a családdal.
Horváth Aladár arról beszélt, a tragédia a vidéken élő emberek iszonyatos szegénységére, kilátástalan helyzetére is ráirányítja a figyelmet.

Az áldozatoktól hétfőn vesznek végső búcsút a falu temetőjében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását