2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tetőn termesztett zöldségek

Zöldségtermesztésbe fogott a tokiói háztetőkön a Macuja szupermarketlánc. Az áruházlánc a központi Ginza városnegyed egyik "tetőparcelláján" termeszt paradicsomot, padlizsánt, uborkát és citromot.
2008. november 8. szombat 08:33 - Hírextra
A japán főváros vezetői arra ösztönzik a vállalatokat, hogy ahol csak lehet, erre a célra használják fel az épületeket és ezzel is járuljanak hozzá az éghajlat felmelegedésével különösen drámaivá váló belvárosi hőszigetek kialakulása elleni küzdelemhez.

A belvárosi hőhatást az általános felmelegedésen túl a hatalmas aszfalt- és betonfelület mellett a gépkocsik, a fűtés, a légkondicionálók és a modern épületek üvegablakai által visszavert fény is növeli.

Az NTT távközlési cég épületeinek tetején édesburgonyát termesztenek. Az eredmény látványos: a tető fedetlen betonrészein a hőmérséklet 27 fokkal magasabb, mint azokon, amelyeken az édesburgonya növényének nagy levelei zöldellnek.

A termést magában Tokióban értékesítik, ez megnyugtató a fogyasztók számára egy olyan országban, amely az élelmiszerek 60 százalékát külföldről hozza be. Az utóbbi időben több - például Kínából - importált élelmiszerről derült ki, hogy veszélyezteti az egészséget.

A tetőkertészetek további előnye, hogy váratlan munkaalkalmakat teremtenek a városiaknak.A városi mezőgazdaság azonban nemcsak a tetőkön terjed: az épületek belsejében, az alagsorokban is mind több kertészet létesül Tokióban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását