2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Új gorilla költözött az állatkertbe

Hollandiából érkezett gorillanőstény a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, amelyet csütörtöktől a városligeti intézmény látogatói is megfigyelhetnek.
2008. november 6. csütörtök 15:53 - Hírextra
A N'Yaounda nevű hét és fél éves nősténnyel együtt most már öt nyugati síkvidéki gorilla él az állatkertben: Golo (28) a vezérhím, Liesel (31) és Iringa (10) a két nőstény, valamint egy fiatal hím, amelyet a gondozók Ebobónak (8) neveztek el.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben korábban három alkalommal szaporodtak e ritka, kiveszőben lévő állatok. Az utódok - köztük a ma is Budapesten élő Ebobo - mindannyian Liesel és Golo frigyéből születtek. Az emberszabásúak állatkerti férőhelyének korszerűsítése eredményeként a gorillák 2003-ban tágasabb belső, 2008-ban pedig a korábbinál csaknem tízszerte nagyobb külső férőhelyet kaptak, ez tette lehetővé, hogy a tenyészállományt ne egy pár alkossa, hanem Golo egész háremet kapjon.

A gorillák állatkerti szaporítása nem csak azért fontos, mert népszerűek a látogatók körében, hanem természetvédelmi okból is, hiszen állományuk egyre kisebb a szabad természetben.

A világ állatkertjeiben jelenleg mintegy 760 nyugati síkvidéki gorilla él. A kritikusan veszélyeztetettnek számító főemlősök 1989 óta láthatók a fővárosi állatkertben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását