2024. május 18. - Erik, Alexandra

A pílóta volt a hibás a törökbálinti szerencsétlenségnél

Többszörös szabályszegést követett el a június 20-án Fehérgyarmatnál lezuhant L-39-es Albatros repülőgép pilótája - tájékoztatta az október 20-án hozott ügyészségi határozatról csütörtökön Ludmán Zsolt alezredes, a Debreceni Katonai Ügyészség vezető helye
2008. november 6. csütörtök 23:03 - Hírextra
A balesetben a gépen tartózkodó két pilóta, a repülőt vezető főhadnagy és a kabinfigyelőként ott levő alezredes életét vesztette.A repülési szakértők bevonásával lefolytatott vizsgálat megállapításai szerint a főhadnagynak a repülési tervtáblában június 20-ra útvonal-repülési feladatot határoztak meg az Albatrossal - mondta az ügyész.

Ludmán Zsolt hozzátette: a konkrét repülési tervet már a pilótának kellett kidolgoznia, s ekkor követte el az első szabályszegést, ugyanis légifelderítést is betervezett Mátészalka és Fehérgyarmat térségébe, amire sem vezényelve, sem kiképezve nem volt.Ilyen feladatot egyébként csak két repülővel, párban lehet végrehajtani - mutatott rá a katonai ügyész.

Elmondta azt is: nem véletlen a térségmegjelölés: előtte való napon ugyanis felhívta ismerősét, hogy ott fog repülni és nézze meg, a repülés napján pedig több hozzátartozóját és ismerősét is felhívta hasonló céllal, mondván, hogy délelőtt 11 órakor Fehérgyarmat felett fog repülni.
Már a gépről, Tokaj térségéből sms-t is küldött, hogy hamarosan érkezik.

A vizsgálat szerint - tette hozzá Ludmán Zsolt - további szabálytalanságot követett el a pilóta, amikor nem elégedett meg a már szabálytalan, 200 méter magasságban végrehajtott felderítő repüléssel, hanem 30-50 méterre leereszkedve 4 perc 40 másodpercen keresztül műrepülő elemeket mutatott be, amivel számos, a légtérhasználattal kapcsolatos rendeletet is megsértett.
A műrepülő-bemutató után úgynevezett bal harcfordulót hajtott végre, amelynek során repüléstechnikai hibát vétett: alacsony magasságból, kis sebességgel kezdte meg a manővert, ami végül a tragikus kimenetelű, két halálos áldozatot követelő balesethez vezetett.

A vizsgálat szerint a repülőt vezető főhadnagy volt a felelős a balesetért, a kabinfigyelőként, gyakorlatilag utasként ott levő alezredest nem terheli felelősség az ügyben.Miután a balesetet okozó pilóta életét vesztette, a katonai ügyészség lezárta a nyomozást - közölte az MTI-vel Ludmán Zsolt, a Debreceni Katonai Ügyészség vezető helyettes ügyésze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. november 7. 10:45
de olvasod? "pÍlóta" hosszú í-vel!? ki ez a ....? az. :-P
saxo
2008. november 7. 10:44
A pilóta éppen olyan messze volt Törökbálinttól, mint Makó vitéz Jeruzsálremtől.....
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását