2024. április 27. - Zita

Célegyenes - McCain vs. Obama

Barack Obama és John McCain, a demokrata párti, illetve republikánus amerikai elnökjelölt sokszor kifejtette álláspontját politikai, gazdasági és egyéb témákban; az amerikai sajtó azonban figyelmeztet: egyelőre csak ígéretekről, nem pedig a leendő elnök g
2008. november 2. vasárnap 17:03 - Hírextra
Gazdasági válság

Az elnökválasztási kampány legfontosabb témájában, a gazdasági válság kezelésében mindketten támogatják a kongresszus 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagját. Obama a gazdaság szorosabb kormányzati szabályozását szorgalmazza, McCain inkább a piaci megoldások híve. Obama növekedést serkentő terve 60 milliárd dollár kezdő összegű, és idővel 175 milliárd dollárba kerülne. McCain ösztönző csomagja 60 milliárd dolláros.

Adózás

A demokrata párti jelölt adót csökkentene az alacsony és közepes jövedelműek számára, a gazdagokat jobban megadóztatná; McCain általános adócsökkentést hirdet, a felső osztály is jól járna. Obama azt ígéri, hogy a dolgozó amerikaiak 95 százaléka számára adót csökkentene, mintegy ezer dollár mértékben, az évi 250 ezer dollárnál magasabb jövedelműek adóterhei növekednének, az 50 ezer dollárnál kevesebbet kereső idősek mentesülnének a jövedelemadótól. McCain állandósítaná a Bush-kormány adócsökkentéseit, a vállalati jövedelemadó mértékét 35-ről 25 százalékra csökkentené.

Energiapolitika

Obama a korábbiakkal ellentétben már nem ellenzi a tengeri olajfúrásokat, McCain pedig nyitottá vált az alternatív források kutatásának támogatására. Obama rövid távon az ország stratégiai olajkészletéhez nyúlna a benzinárak csökkentésére és a következő évtizedben 150 milliárd dollárt fordítana alternatív energiaprogramokra. Célja, hogy 2015-re 1 millió, elektromos hálózatról feltölthető hibrid autó legyen Amerika közútjain. McCain mindenekelőtt ki akarja terjeszteni a tengeri olajkitermelést a külső talapzatra és 45 új atomreaktort építene 2030-ig.

Egészségbiztosítás

Obama a munkáltatói biztosítási programok híve, McCain a szabadpiaci versenyre alapoz terveiben. Mindketten azt hirdetik, hogy a betegek választhassák meg orvosaikat. McCain megadóztatná a munkahelyi programokat, ami sokakat a szabadpiacra szorítana, de 5000 dolláros visszafizetendő adóhitellel segítené a családokat. McCainhez hasonlóan Obama sem hirdet általánosan kötelező egészségbiztosítást, csak a gyerekeknek, de a nem biztosított felnőttek nagy részére is kiterjesztené önkéntes alapon a biztosítást különböző ösztönző programok segítségével.

Diplomácia

A kampány korábbi szakaszában fontos téma volt a külpolitika. McCain szerint veszélyes és felelőtlenség Amerika ellenségeivel tárgyalni, de a Bush-kormány egyoldalú politikájától visszalépne, mint mondta, nyitott az "alacsonyabb szintű" diplomáciára. Obama helyreállítaná az egyensúlyt a katonai erő és a diplomácia használata között, utóbbinak nagyobb teret engedne a mostaninál.

Irak és Afganisztán

McCain szerint mindkét háborút folytatni kell a győzelem, a térség stabilizálása érdekében. Obama, aki kezdettől fogva ellenezte az iraki beavatkozást, azon az alapon, hogy az eltereli a figyelmet a terrorizmus elleni harcról Afganisztánban, azonnal elrendelné az iraki erők kivonását, amelyet 16 hónapon belül befejezne. McCain ellenzi az iraki csapatkivonást a közeli jövőben és a kivonási menetrend kijelölését is. Mindketten támogatják az afganisztáni műveleteket, a csapatok erősítését. Obama kilátásba helyezte: egyoldalú akciókat indítana vezető terroristák ellen a szomszédos Pakisztánban, ha az nem lépne fel ellenük.

Irán

Obama támogatja a "közvetlen elnöki diplomáciát" előfeltételek nélkül, ami esetleg egy csúcstalálkozót jelentene a mollákkal, akik Obama szerint valójában irányítják Iránt. Gazdasági szankciókkal és diplomáciával kényszerítené Teheránt nukleáris törekvéseinek feladására. McCain ellenzi az elnöki szintű tárgyalásokat és támogatja a megelőző csapás Bush-doktrínáját, vagyis olyan katonai akciók indítását, például iráni atomlétesítmények ellen, amelyek Amerika nemzeti érdekeit szolgálják.

Kuba

A republikánus jelölt enyhítene a Kuba elleni szankciókon, ha bizonyossá válik, hogy a szigetország átmenetet hajt végre a szabad és nyitott demokrácia felé. Obama könnyítene a családtagok utazásain és engedélyezné, hogy kubai amerikaiak pénzt küldjenek családjuknak Kubába. Nyitott arra, hogy találkozzon Raúl Castróval előfeltétel nélkül. Mérsékelné a Kuba elleni kereskedelmi embargót, ha Havanna "jelentős demokratikus átalakulásba kezd".

Abortusz

McCain ellenzi a művi vetélés jogát, kivéve, ha erőszakról, vérfertőzésről vagy az anya életének megmentéséről van szó. Az abortuszt legalizálását, amelyről 1973-ban döntött a legfelsőbb bíróság, megszüntetné, de nem törekedne az abortusz alkotmányos szintű tilalmára. Obama bizonyos megkötésekkel támogatja a nők mesterséges vetéléshez való jogát.

Halálbüntetés

McCain a szövetségi halálbüntetés kiterjesztését és a fellebbezések korlátozását szorgalmazza. Obama csak azoknál a bűncselekményeknél támogatja a legfőbb büntetésnemet, amelyek esetében "egy közösség jogosan fejezi ki teljes felháborodását". Illinois-i szenátorként a téves halálos ítéletek megelőzését célzó intézkedéseket kezdeményezett.

Globális felmelegedés

McCain a Bush-kormánnyal szembehelyezkedve vezető szerepet játszott az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozását célzó erőfeszítésekben. Olyan programot támogat, amely 2050-ig 66 százalékkal csökkentené a gázok kibocsátását. Obama 10 éves, 150 milliárd dolláros "klímabarát programot" tervez, amely 2050-ig 80 százalékos gázkibocsátás-csökkentést irányoz elő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását