2024. május 6. - Ivett, Frida

Testképet beolvasó számítógépes program

Az amerikai Brown Egyetem tudósai létrehoztak egy olyan számítógépes-programot, amely elsőként a világon pontosan képes megbecsülni az emberi test alakját digitális képek vagy videók alapján.
2008. október 29. szerda 07:58 - Hírextra
Az nyilatkozata szerint, az új technológiát éppúgy lehet majd hasznosítani a divat, a film, a videojátékok és a sportgyógyászat területein, mint a törvényszéki orvostan világában.

Feldolgozva az adott alanytól származó többszörös testpozíciós információkat, a program képes meghatározni annak nemét, valamint megrajzolni háromdimenziós képmását. Ez azoknak a testadat-beolvasó technológiáknak a legújabb változata, amelyek során az alanyoknak még meztelenül kell ácsorogniuk a 3D-s alakmás elkészítéséhez.

A mostani fejlesztés segítségével a tudósok képesek meghatározni az adott személy nemét, és kiszámítani az egyén derékméretét, magasságát, testsúlyát és egyéb adatait. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a technológia nem használ Röntgen-sugarakat, és nem is lát át a ruházaton. A szoftver reális becslést ad az ember pontos alakjáról.

A program felhasználási lehetőségei nagyon szélesek. A sportgyógyászat területén az orvosok az atléták testének pontos digitális modelljével tudnak dolgozni, ezáltal könnyebben beazonosítva a sérülés fajtáját. A videojátékok esetében pedig ez jelentheti az interaktív technológiák új generációját. A Brown Egyetem eddig két ideiglenes szabadalommal rukkolt elő, megerősítve ezzel a kutatás eredményeit, és kiaknázva a kereskedelmi lehetőségeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását