2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tíz százalék fölött a MOL és az OTP

Meghaladta a 11 százalékos növekedést a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX. Az elmúlt hét lehangoló kereskedési napjai után kedden akár jelentős pluszban is zárhat a BÉT - vélik elemzők. Kedd reggel a nyugat-európai részvénypiacok emelkedően kez
2008. október 28. kedd 15:25 - Hírextra
Nyitás után mind az öt legjelentősebb cég pluszban kezdett. Három órakor a Magyar Telekom papírjai 7,2, a Richteré 2,5, az Egisé 5,6 százalékkal értek többet. A MOL és az OTP kereskedését pár percre fel kellett függeszteni a tíz százalékot meghaladó árfolyamnövekedés miatt; az olajpapírok plusz 11, a banké 13,3 százalékon álltak.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője már nyitás előtt úgy vélekedett, hogy a távol-keleti börzék pozitív zárása kedvező lehet a magyar részvénypiacra is, így egy jelentősebb enyhülés várható.

A nemzetközi részvénypiaci fordulat, valamint a forint hétfői jelentős erősödése miatt akár jelentős pluszban is zárhatnak a vezető részvények - jelezte. Az elemző az OTP-től várta a nap legnagyobb emelkedését, azonban az elmúlt heti esés után, várhatóan a legtöbb részvény magához tér.

Hasonlóan vélekedett Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője is, aki szerint a forint erősödése megnyugtatta a piacot, azonban még mindig törékeny minden, így a várható pozitív hangulat ellenére hektikus maradhat a piac.

Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde indexe négyéves mélypontra süllyedt, a BUX 1.164,80 pontos, 9,78 százalékos csökkenéssel, 10.751,23 ponton zárt. A részvényindex utoljára 2004 szeptemberében járt ezen a szinten.

Emelkedés Nyugat-Európában is

Kedd reggel a nyugat-európai részvénypiacok emelkedően kezdtek: a vezető tőzsdeindexek javulása 0,8 és 2,5 százalék között volt.

A londoni FTSE-10-as index 0,85 százalékkal, a frankfurti DAX-30-as 1,6, a párizsi CAC-40-es index 2,5 százalékos emelkedésben volt percekkel a tőzsdenyitás után.

Tovább erősödik a forint

Az IMF-megállapodás híre és a költségvetési szigor erősödésének jelei erősítik a forintot.

Az eurót kedden délután három órakor 261,9 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, hétfő délutáni árfolyam még 271,80/272,40 forint volt.

A dollárt 212,90/213,20 forinton jegyezték az előző délutáni 218,20/219,00 forint után.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását