2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rászorulók pártfogó ügyvédje

A peres ügyeket elkerüli, aki csak megteheti. Sőt, sokan azok közül is, akiknek megoldhatatlan gond a perköltségek kifizetése, mert olyan alacsony a jövedelmük, hogy hiába nyernék meg az esetleges anyagi vonzatokkal is járó perüket, nem maradna pénzük az
2008. október 27. hétfő 08:43 - Hírextra
A nép ügyvédje. Általában ezen a néven vált ismertté a Központi Igazságügyi Hivatal jogi segítségnyújtó szolgálata, amely 2004. április l. óta működik.

- Bár bizonyos mértékig emlékeztet a régi nagyvállalatoknál szakszervezeti ingyen szolgáltatásként biztosított jogsegélyszolgálatokra, mégsem ugyanarról az intézményről van szó - hangsúlyozza dr. Ádám Adrienn, a hivatal osztályvezetője.

- Miben segíthetnek?

- Jogi segítséget tudunk adni a rászoruló állampolgároknak, akik szakszerű tanácsért, jogaik érvényesítésének segítéséért, vagy akár csak okiratszerkesztés ügyében kérnek támogatást tőlük. A rászorultság azt jelenti, hogy ingyenes a szolgáltatás azoknak, akiknek az egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, ami 2008-ban 28 ezer forint, továbbá azok számára, akik rendszeres szociális segélyben, vagy gyermekvédelmi támogatásban illetve közgyógyellátásban részesülnek, netán menekültek, hajléktalanok, esetleg bűncselekmény áldozatai. Akik nem tartoznak az említett rászorultsági kategóriákba, azoknak is kedvezményesen nyújtunk szolgáltatást. Egyszerűbb esetekben bárki számára ingyenes felvilágosítással, eligazítással állunk az ügyfelek rendelkezésére.

A támogatás iránti kérelmet egy erre szolgáló nyomtatványon a lakóhely szerint illetékes jogi segítségnyújtó szolgálatnál kell benyújtani, ahol illeték- és díjmenetesen bírálják azt el. Az engedélyező határozat birtokában az ügyfél választhat a Szolgálat hivatalos névsorában szereplő jogi segítők közül.

- Kik lehetnek a jogi segítők?

- Ügyvédek, közjegyzők, és egyetemi oktatók, társadalmi szervezetek, a névjegyzékben jelenleg 547-en szerepelnek. A legkülönbözőbb ügyekben keresik fel őket, főként olyanokban, melyek a későbbiekben esetleg bírósági pert vonnak maguk után. Olyan hétköznapi témák szerepelnek a repertoárban, mint birtokháborítás, munkajogi, nyugdíj problémák, közüzemi tartozási díjakkal kapcsolatos dolgok, szolgáltatókkal történő jogviták, egyszóval a mindennapi életvitelhez tartozó problémák kerülnek terítékre. Kizárt viszont a jogi támogatás például vámügyekben, ingatlan adás-vételi szerződések ügyében, hitelügyekben.

2008 elejétől - új szolgáltatásként - a peres eljárásokban is biztosítja a szervezet a bíróság előtti jogi képviseletet. Pártfogó ügyvédi képviselet ellátására az ügyfelek adnak meghatalmazást a jogi segítőnek. Pártfogó jogi képviselő csak ügyvédi irodában működő, vagy ügyvédi kamara tag jogász lehet. A pártfogó ügyvéd díját az állam legfeljebb egy év időtartamra megelőlegezi.

A szolgálat gyakorlati igénybevételéről dr. Ádám Adrienntól megtudtuk, hogy 19 megyében és a fővárosban lehet a jogi segítséget igénybe venni. Kisebb településeken a helyi önkormányzatokkal egyeztetve kihelyezett ügyfélfogadást tartanak, hogy az állampolgároknak ne kelljen utazgatni ügyes-bajos dolgaikkal, hanem közel legyen a segítség.

Szerencsés helyzetben azonos személy a peren kívüli tanácsadó és a per során pártfogói megbízatást ellátó ügyvéd, így az ügyfél dolga sokkal egyszerűbb, mert a két eljárás összekapcsolódik.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a szolgáltatás népszerű, növekvő ügyfélszám mellett egyre ismertebb intézményként végzi tevékenységét a jogi segítségnyújtó szolgálat.

Az elmúlt négy évben 160 ezer ügyfél kereste fel a szolgálatot, ebből 42 ezer terjesztett elő jogi segítségnyújtás iránti kérelmet, melyek közül több mint 40 ezer esetben engedélyezték a támogatást, vagyis az ügyfél ennyiszer fordulhatott jogi segítőhöz, 562 esetben elutasították a kérelmet,553 esetben pedig megszüntették az eljárást. A fennmaradó esetekben elegendőnek bizonyult az ügyfélszolgálati tájékoztatás, tanácsadás.

Lényeges tudnivaló, hogy az EU-csatlakozás óta a határon átnyúló jogvitákban is támogatást nyújt a szolgálat az unió polgárainak, a rászorultság alapján. Így a rászoruló magyar állampolgárok más uniós tagállam bírósága előtt eredményesen kérhetnek jogi segítséget, költségmentességet és pártfogó ügyvédet.

Ennek a jogi intézményrendszernek, amit előszeretettel neveznek a nép ügyvédjének, legnagyobb érdeme és jelentősége, hogy a társadalom különböző csoportjainak esélyegyenlőséget ad, egységes elvek és kiszámítható szabályok szerint, hogy igazukat érvényesítsék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását