2024. április 29. - Péter

Két híd rekonstukciója

Összehangolja a Szabadság híd rövidesen befejeződő felújítása és a Margit híd jövőre kezdődő rekonstrukciója kapcsán esedékes feladatokat a főváros - közölte a Városháza kommunikációs igazgatója az MTI-vel.
2008. október 27. hétfő 10:29 - Hírextra
Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn tájékoztatást kapott a két híd lezárását érintő, összehangolt munkákról.

Utalt arra, hogy a Margit híd felújítása 12 milliárd forinttal szerepel a kormány által elfogadott EU-támogatású projektek listáján. Az uniótól ennek a költségnek a felére számít a fővárosi önkormányzat - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a rekonstrukció összességében 13 milliárd forintba kerül, a villamosforgalom folyamatosságát biztosító ideiglenes villamosvágányok kiépítésének és a díszvilágításnak a költségét azonban nem támogatja az Európai Unió.

Nyáry Krisztián közölte, hogy a fővárosi önkormányzat július végén nyújtotta be a rekonstrukció részletes terveit. Az EU-támogatásról határozó bizottság döntését követően, várhatóan decemberben köthetik meg a támogatási szerződést. A rekonstrukció kivitelezőjével februárban kötnek szerződést, ha sikerrel lezárul a közbeszerzési eljárás. A munkálatok az ideiglenes vágány építésével április végén kezdődhetnek meg, a hídrekonstrukció pedig májusban indulhat. A tervek szerint 2010. augusztus végén adhatják át a hidat ismét a közúti járműforgalomnak, a hídfelújítás teljes befejezése december végére várható. A rekonstrukció ideje alatt a buszok és a villamosok folyamatosan közlekedhetnek a hídon, csakúgy, mint a gyalogosok.

Az igazgató tájékoztatása szerint a Margit híd lezárásával egy időben, jövő májusban fejeződik be a Szabadság híd teljes felújítása, s indulhat meg a gépjárműforgalom a hídon. A villamosok a tervek szerint az idén december 20-tól közlekedhetnek a hídon, ezt követően megkezdik a köz- és díszvilágítás kivitelezését, a korrózióvédelmi munkálatokat és az aszfaltozást.

A Szabadság híd 4,9 milliárd forintos költségvetéséről 2006 nyarán döntött a Fővárosi Közgyűlés. A testület csütörtöki ülésén 300 millió forintos többlettámogatásról tárgyal, mivel a közvilágítás és díszvilágítás költségei, valamint az időközben felmerült pótmunkák a keret növelését teszik szükségessé - fűzte hozzá az igazgató.

A kabinetülés részvevőitől az MTI megtudta azt is, hogy a Margit híd rekonstrukciójával összefüggő kérdésekről két hét múlva ismét tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet. Demszky Gábor azért kért pontosítást hivatala közlekedési szakembereitől, hogy a 13 milliárd forintos keretbe mindenképpen beférjen a hídrekonstrukció.

Ezt követően a Fővárosi Közgyűlés november végén hozza meg a szükséges döntéseket. A Főpolgármesteri Kabinet által két héttel korábban tárgyalt előterjesztés szerint a Szabadság híd rekonstrukciójának költsége ez év májusában mintegy 5,5 milliárd forintra nőtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását