2024. május 14. - Bonifác

Újra lehet tandíj

Visszacsempészheti az MSZP és az SZDSZ a tandíjat a felsőoktatásba, ha elfogadják azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az intézmények profitorientált részvénytársaságokká alakuljanak - írta a Magyar Hírlap.
2008. október 24. péntek 08:02 - Hírextra
Az önkormányzatokhoz hasonlóan, a főiskolák és az egyetemek is megkapnák az általuk kezelt állami törzsvagyont Magyar Bálint és Sándor Klára liberális képviselők indítványának elfogadása esetén. A felsőoktatási törvény módosításának célja a volt SZDSZ-es oktatási miniszter szerint, hogy növeljék az intézmények gazdasági szabadságát. Nem támogatja a törvénymódosítást a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Miskolczi Norbert, a szervezet elnöke szerint a javaslat elfogadhatatlan, mert nem tartalmaz szigorú garanciákat a vagyon megőrzésére. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy állami vagyonból egy intézményt külföldi tőke bevonásával magániskolává alakítanák, amely csak költségtérítéses hallgatókat fogad, vagyis visszahozzák a tandíjat a korábban államilag finanszírozott rendszerbe.A Magyar-javaslattal egy időben a kormány a parlament elé terjesztette a státustörvény tervezetét, amely vállalkozói közintézmények létrehozásáról szól. Ez lehetőséget ad arra, hogy a karok profitorientált részvénytársaságként működjenek, bevételt pedig a hallgatói tandíjból szerezzenek. Az elnök aggasztónak nevezte, hogy hazánkban akkor kezdődik a decentralizálás a felsőoktatásban, amikor a mintaként említett Nyugaton központosítási törekvések vannak. (Magyar Hírlap)
Forrás: havariapress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását