2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Újabb állam a melegházasság mellett

Az USA államai közül harmadikként Connecticutban is házasodhatnak azonos nemű párok a helyi legfelsőbb bíróság döntése értelmében; az első melegfrigyek várhatóan már a jövő hónapban létrejöhetnek.
2008. október 13. hétfő 07:10 - Hírextra
Nyolc meleg pár kezdett pereskedni a jogaiért még 2004-ben, amikor semmiféle jogszabály nem védte a házaspárként együttélő azonos nemű párokat. A helyi törvényhozás időközben elfogadta ugyan a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, amely az elnevezés kivételével majdnem mindenben a házasságéval egyenlő jogokat garantál, de a felperesek nem álltak el keresetüktől, a legfelsőbb bíróság pedig váratlanul nekik adott igazat.

A pénteken 4:3 arányban elfogadott határozat kimondja, hogy csak a házassághoz való jog megadásával garantálható a teljes egyenlőség, amely Connecticut állam alkotmányból következik. Ez Amerikában az első olyan legfelsőbb bírósági állásfoglalás, amely elveti a regisztrált élettársi kapcsolatot, mint a házasság alternatíváját.

A bíróság elnöke szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat kettős mérce alkalmazását jelentené. A nemmel szavazó három főbíró különvéleményt csatolt a határozathoz.

Jodi Rell, az állam republikánus kormányzója azt mondta, hogy bár nem ért egyet a bírósági határozattal, mert az szerinte nem tükrözi a közvélemény többségének véleményét, elfogadja azt és kudarcra ítéltnek tart minden olyan erőfeszítést, amely célja a bíróság döntésének megmásítása.

Massachusetts és Kalifornia után az északkeleti Connecticut a harmadik amerikai állam, ahol szabályos házasságot köthetnek azonos neműek. Mind Massachusettsben, mind Kaliforniában már több mint 10 ezer homoszexuális pár mondta ki a boldogító igent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását