2024. május 2. - Zsigmond

Az EU-elnökségi munkacsoportjában továbbra is folyik a vita

Továbbra is vita van az Országgyűlés EU-elnökségi munkacsoportjában arról, hogy külön törvényben rögzítse vagy a költségvetésben elkülönítetten kezelje-e Magyaroszág 2011-es európai uniós elnökségének költségeit - mondta el újságíróknak a munkacsoport ked
2008. október 7. kedd 20:51 - Hírextra
Konkrét összegekről nem tárgyalt a munkacsoport keddi, immár harmadik ülésén. Megállapodás született azonban arról, hogy a közeljövőben visszatérnek a finanszírozásra - mondta el Németh Zsolt a zárt ajtók mögött megtartott ülést követően.

Kocsi László, a munkacsoport MSZP-s tagja szerint a finanszírozással kapcsolatban az volt a legfontosabb igény, hogy biztosított legyen a szükséges összeg. "Úgy látjuk biztosítottnak, ha a költségvetési törvényben, elkülönítetten szerepel, és ha lehet, a Külügyminisztériumnál" - tette hozzá. Hangsúlyozta azt is: átláthatóságra is szükség van és arra is, hogy a szponzorálás nyitott legyen mindazok számára, akik hozzá kívánnak járulni.

Júliusban Firtl Mátyás (KDNP) és Nógrádi Zoltán (Fidesz) képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be, amelyben az EU-elnökség külön törvényben való szabályozását kezdeményezték. A javaslatot az MSZP és az SZDSZ nem támogatta az európai ügyek bizottságában, így az nem került a parlament elé.

A költségek nagyságrendjét tekintve hasonlóak az elképzelések. Harmincmilliárd forintba kerül majd az EU-elnökség 2009 és 2011 között - mondta Göncz Kinga külügyminiszter szeptemberben az MTI kérdésére, és harmincmilliárd forintot meghaladó összeg szerepelt az ellenzéki törvényjavaslatban is.

Kocsi László elmondta: egyetértés alakult ki arról, is hogy az elnökségi rendezvényeken vidéki városok is részt vehetnek.Az ellenzéki képviselő korábban, az ülést megnyitó beszédében nehezményezte, hogy a kormány több kérdésben is mellőzte az egyeztetést az EU-elnökségi munkacsoporttal.

Mesterházy Attila, a munkacsoport MSZP-s társelnöke Németh Zsolt felvetésére úgy reagált: "ha valóban komolyan akarjuk venni a munkacsoport munkáját, akkor a Firtl Mátyás (KDNP) és Nógrádi Zoltán (Fidesz) képviselők nevéhez fűződő törvényjavaslatot is a munkacsoportból kellett volna indítani".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását