2024. május 2. - Zsigmond

Kivonult a Fidesz

Kivonultak a 2007-es költségvetés végrehajtásáról szóló általános vitáról a Fidesz frakció jelenlévő tagjai kedden este, mivel Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke szerint a kormány nem tud elszámolni az államháztartási hiány pontos adatairól.
2008. szeptember 30. kedd 23:25 - Hírextra
Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden megjelent pontosításából kiderült, hogy a 2007-es államháztartási hiány a kormány által mondott 5,5 százaléknál fél százalékkal kisebb lett.

A Fidesz volt pénzügyminisztere felszólalásában azt kezdeményezte, hogy mindezek miatt napolják el a 2007-es zárszámadásról szóló általános vitát, azonban az ülést vezető alelnök a házbizottsághoz utalta ezt az ügyrendi javaslatot.

Varga Mihály szerint a zárszámadási vita mindaddig nem folytatható, ameddig a kormány pontos magyarázatot nem ad a statisztikai hivatal módosítására.

Az előző évi államháztartási hiány pontosítása nélkül a jövő évi költségvetés tervezését sem lehet elkezdeni - fűzte hozzá.

Varga Mihály az MTI-hez kedd este eljuttatott közleményében is hangsúlyozta: "hatalmasat tévedett a Pénzügyminisztérium a 2007-es államháztartási hiányadatok és a gazdasági növekedési adatok tekintetében – ez derült ki a KSH legújabb számításaiból."

Mint írta, a zárszámadási vitában Keller László államtitkár nem tudott magyarázatot adni a történtekre, ezt követően a Fidesz kivonult az ülésteremből, mert a vita folytatása ilyen körülmények között értelmetlen és felelőtlen lett volna.

A Fidesz a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezi, hogy a kérdés tisztázásáig az Országgyűlés függessze fel a 2007-es zárszámadási törvényjavaslat vitáját - olvasható a közleményben.

Keller László (MSZP) felszólalásában éles hangon utasította vissza az általános vita elnapolására tett kísérletet. A pénzügyi államtitkár szerint Varga Mihály felvetése csupán a Fidesz újabb, a figyelem elterelésére szolgáló propagandája.

A pénzügyi államtitkár zárszavában kitérve Varga Mihály javaslatára azt mondta: megítélése szerint elfogadhatatlan ez a magatartás, felelős politikus ilyen lépéseket nem tehet, hiszen volt pénzügyminiszterként Varga Mihálynak tisztában kell lennie, hogy a zárszámadást hogyan állítják össze.

Leszögezte: a benyújtott törvényjavaslat - amely elszámol a 2007-es költségvetéséről - egyértelműen rögzíti, hogy a központi költségvetésnek milyen bevételi és milyen kiadási teljesülése volt, és így milyen hiánnyal zárult a 2007-es év.

Közölte: a hiány mértékét nem százalékban, hanem nominális értékben határozza meg, ez 1398,1 milliárd forint. A KSH most nyilvánosságra hozott korrekciója ezt az értéket egyetlen forinttal nem érinti.

Mint mondta, a költségvetés indoklási részében szerepel: az államháztartás eredményszemléletű GDP arányos hiánya az előirányzott 6,8 százalékkal szemben 5,5 százalék lett, ami az előző évhez képest több mint 3,5 százalékpontos, az elsődleges egyenlegben közel 4 százalékpontos egyenleg javulást jelent.

Megjegyezte: az indoklásban megjelölt értéket nem a Pénzügyminisztérium, hanem a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi tárca közösen állapítja meg.
Magyarázatként elmondta: míg a KSH most megjelent adata az EU módszertan szerinti, eredmény szemléletű hiányszám, addig a zárszámadásban szereplő mérleg és egyenleg pénzforgalmi szemléletű adat.

Míg a pénzforgalmi szemléletű adat az év zárásakor szinte azonnal rendelkezésre áll, addig az EU-s módszertan szerinti egyenleg több mint egy év elteltével, többszöri értékelés következtében alakul ki. Így a korábbi 5,5 százalékos érték valamint a most nyilvánosságra hozott öt százalékos GDP arányos hiány is még mindig előzetes adatnak tekinthető.

A KSH most azért csökkentette fél százalékponttal a 2007-es hiányszámot, mert bizonyos tételeket - gabonaintervenciós kiadásokat, beruházási ráfordításokat - átértékelt. A tényleges költés ezeknél a tételeknél 2007-ben megtörtént, de az EU módszertana ezek egy részét a 2007-et megelőző évekre számolta el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2008. október 5. 18:30
Nahhh. Megszólalt végre a prókátor itt is.

Ugye mondtam, jönnek az effajták ide is. Ki vannak ugyanis hajtva a különböző topicokra, pártmunkában fideszt mocskolódni. Azt hiszik, a jó ötven éven át az emberek fejébe sulykolt kommunista felfogás megint (-még mindig) működni fog, és azt hazudozzák össze-vissza, amit akarnak, mégis velük tart majd a társadalom nagyobbik része.

Én úgy látom, nem fog. A társadalom végre felismerte, hogy ez a nagymellényű, pökhendi, a társadalom tagjait mérhetetlenül lenéző, arrogáns magatartás egyrészről elképesztően buta, másrészt elképesztően pénzéhes, népnyúzó kommunista embereket takar. Ez a liberálkommunista társaság 1994-től kezdve jelképes összegekért elkótyavetélte az ország vagyoni javainak döntő részét a saját kommunista és zsidó barátainak.
Rá akarta tenni a kezét a jelenleg 4500 MILLIÁRD (!) forintnyi egészságügyi alapra. A Fidesz által kezdeményezett népszavazás, és a polgárok igenis nagyon okos helyzetfelismerése ütötte ki a kezükből ezt a hatalmas pénzforrást. Az utolsó pillanatban.

Úgy látom, a társadalom tisztességes, értelmes, a saját sorsáért felelősséget érző nagy többsége nemhogy nem ül már fel ezeknek a kommunista szónoklatoknak, hanem egyre - és egyre gyűlik bennük a csalódottság, az elkeseredettség.

A maszoposoknak ráadásul különös érzékük van ahhoz, hogy a helyzetük konszolidálása helyett méginkább provokálják a társadalmat. Itt van ez a Török Zsolt nevű eszement pofa, akinek sikerült már Eger városát, és fél Heves megyét lángba borítani, most kiáll az "országos színtérre", és elkezd okoskodni, hogy majd mi megmutatjuk néktek, ronda ellenzékiek vazzeg..!

Holnap majd tüntetést, vagy valami vonulást fog szervezni AZ ELLENZÉK ELLEN.....! A nagyeszű. ...Szerintem rengeteg szavazatot gyűjtött a maszopnak ez a figura...!

Úgy látom, a társadalom nagyobbik részének nagyon, de nagyon tele van a hócipője ezekkel az országrabló figurákkal.
Nem a Toroczkai, Budaházy -féle, a Nemzetbiztonsági Hivatal bérjegyzékén szereplő provokatőr pofák döntenek semmiről. Még, a valós "népi megmozdulásokról" sem.

Lendvai Ildikó szintén hatalmas mellénnyel nyilatkozgat most arról, hogy átmegy a költségvetés, és ők "kihúzzák" 2010.-ig. Mintha ez lenne az ország érdeke. Hogy ők kihúzzák....! De, nincsen már jelentősége ennek sem.

A döntő momentum nem a költségvetés elfogadása, hanem a jövő évi EU-parlamenti választás. Ha annak eredménye után, és annak következményeként sem hordja el magát ez a liberálkommunista csürhe, akkor ősszel, októberben, a forradalom évfordulóján közvetlen módon szembe kell majd néznie a társadalom többségének az akaratával. A haragos akaratával.

Nem a szélsőjobbtól, a toroczkaiktól, a budaháziaktól kell félnetek kedves elvtársak. Nem az általatok szervezett handabandázóktól, autógyújtogatóktól,
tévészékház elleni támadóktól. Nem. Nem, nem.

Hanem, attól a tisztességes, békés, nyugodt, egy-két háromszázszázezer magyar embertől, amely majd - pölö, mondjuk a nyugati téren - összegyűlve meghallgatja a szónokot, de nem tesz majd eleget kérésének, nem oszlik széjjel, hanem ellenetek vonúl, kedves kommunista barátaim ott a hatalomban, mint tette azt 1956.-ban. Elkeseredetten, de békésen. Tiltakozva, de csendesen.
Nincsen olyan erő, nincsen olyan fegyver, amely egy ilyen elszánt tömeget megállíthatna.

Tessetek elgondolkozni ezen. Miközben azt a hatalmas mellényeteket gombolgatjátok.

Nincs az a rendőri erő, nincs az a cs








...
2008. október 5. 17:56
...és ezt pont ez mondja?!... :)))
ügyvéd
2008. október 5. 14:01
Minek akarnak egyáltalán országgyűlési képviselők lenni, ha állandóan kivonulnak.
Hisz épp ezzel az állandó kivonulással demonstrálják azt, hogy nem akarnak az Országgyűlés tagjai lenni.
Ezt még csak-csak tudomásul venném.
De akkor arra az időre, amikor kivonulnak, le kellene mondaniuk a juttatásaikról is.

Az országgyűlési munka büdös? Az érte járó pénz nem?
Persze, persze, majd el is felejtettem: ......."Pecunia non olet"......
avagy a pénznek nincs szaga......
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását