2024. május 2. - Zsigmond

Víták a kórházigazgatói pályázatokról

Egyelőre mégsem írnak ki pályázatot három fővárosi kórház főigazgatói posztjára, mivel a főpolgármester önkormányzati érdeksérelem miatt felfüggesztette az egészségügyi bizottság döntésének végrehajtását - tudta meg az MTI hétfőn városházi forrásokból.
2008. szeptember 29. hétfő 20:40 - Hírextra
Tájékoztatásuk szerint a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága múlt szerdán MSZP-SZDSZ-szavazatokkal döntött a Bajcsy-Zsilinszky, a Károlyi Sándor és a Nyírő Gyula Kórház főigazgatói pályázatáról, amit Havas Szófia (MSZP) tanácsnok nyújtott be.

A pályázat kiírását a szocialisták egy része sem támogatta. Ha ugyanis megvalósul a Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes által szorgalmazott új egészségügyi modell, akkor a kórházak gyakorlatilag telephelyként működnének a továbbiakban. Szolnoki Andrea (SZDSZ) bizottsági elnök múlt heti nyilatkozata szerint, amit az MTI-nek adott, ha megvalósul az új egészségügyi intézményi struktúra, akkor az öt évre kinevezendő főigazgatók mandátumuk lejártáig esedékes végkielégítésre jogosultak.

Demszky Gábor a bizottság döntésének végrehajtásáról Szolnoki Andreához írt levelében felhívta a figyelmet arra, hogy a közgyűlés idén hatályon kívül helyezte az önkormányzat 2002-ben elfogadott egészségügyi cselekvési programját. Egyidejűleg döntöttek arról, hogy a megváltozott körülményekhez jobban igazodó, új, átfogó egészségügyi programot dolgoznak ki. A közgyűlés e feladatra 300 millió forintot biztosított. A koncepció kidolgozására augusztus végén írták ki a közbeszerzési eljárást. A közgyűlés egyébként még további 100 millió forint körüli összeget adott az új egészségügyi modell előkészítésével foglalkozó tízfős programiroda létreh6zoásához.

A főpolgármester szerint a jelenlegi helyzetben elhamarkodott és indokolatlan dolog a főigazgatói pályázatok kiírása. Megjegyzi azt is, hogy ésszerűtlen és a bizonytalanságot tovább gerjesztő lépés lenne új főigazgatói szerződéseket kötni akkor, amikor a koncepció az érintett kórházak jövőbeni helyzetét, illetve az ezzel összefüggő vezetői feladatokat hivatott tisztázni.

Az MTI városházi információi szerint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója 2005-tól, a Károlyi Sándor Kórházé pedig tavaly óta nyugdíjas. A Nyírő Gyula Kórház élén megbízott főigazgató áll, az előző vezető országos tiszti főorvosi kinevezése óta. A fővárosi kórházak közül egyébként összesen ötöt nyugdíjas vezetők irányítanak. Papp László, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója szocialista javaslatra november 17-én Pro Urbe Budapestért-díjat vehet át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását