2024. május 5. - Györgyi

Repülő nélkül repült

Átrepült a La Manche-csatorna felett pénteken repülő nélkül az első ember: rakétameghajtással.Yves Rossynak hívják, svájci és pilóta, de ezúttal nem szokásos Airbusát vezette, hanem magát: hátára erősített, házi készítésű, lökhajtásos motorokkal felszerel
2008. szeptember 26. péntek 19:00 - Hírextra
A franciaországi Calais-ból indult útja első felét repülővel tette meg, abból ugrott ki 2400 méter magasan, de már előtte "begyújtotta" négy hajtóművét. Egy kis szabadesés után kibontotta szárnyait - gombnyomással (a repülő ajtaján nem fért volna ki, ha nem összecsukhatóak) - és hip-hopp, tíz perc alatt már meg is érkezett az angliai Dover mellé. A függőleges finist ejtőernyővel tette meg. Útján helikopter kísérte. A rakétaember csúcssebessége 200 km/óra volt a 35 kilométeres távon. Csakis a háta és a feje mozgatásával tudta kormányozni magát, akár a madarak.

"Tökéletes volt. Kék ég, napsütés, semmi felhő" - mondta megérkezésekor a sajtónak.A 49 éves Rossy májusban már kipróbálta a szerkentyűt: nyolcasokat írt le az Alpokban a Rhone-folyó völgye fölött. A pénteki utat eredetileg csütörtökre tervezte, de a rossz idő miatt elhalasztotta.

A pénteki repülési úttöréssel Louis Bleriot francia pilóta nyomába ért, ő 99 évvel ezelőtt elsőként jutott át a levegőben a La Manche-csatornán, de repülővel.Rossy repülőszerkezete a testéhez erősített szénszálas, 2,4 méter széles szárnyból és az arra ültetett négy kerozinnal működő sugárhajtóműből áll. A szárnyban tárolt üzemanyaggal együtt a teljes súly 55 kilogramm. A motorok forróságától tűzálló ruházat védi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását