2024. május 11. - Ferenc

A helyzet fokozódik

Véget ért a Magyar Demokratikus Charta rendezvénye szombaton, délután 6 óra előtt a budapesti Kossuth téren. Azóta kitört a szokásos őrület.
2008. szeptember 20. szombat 18:55 - Hírextra
A résztvevőket arra kérték a kivetítőkön, hogy hazafelé tartva három útvonal közül válasszanak: induljanak a Jászai Mari tér felé, az Akadémia utca irányába, vagy szálljanak fel a metróra az időközben megnyitott Kossuth téri állomásnál.    

Akik az ajánlott útvonalakon hagyják el a Kossuth teret, nem találkozhatnak a Hősök teréről a Szabadság térre indult radikálisokkal.

A Magyar Demokratikus Charta Kossuth téri rendezvényén Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke arra szólított fel: álljon talpra a józan, értelmes polgárok többsége és az őket vezető szellemi elit, hogy útját állják az önsorsrontó, önpusztító politikának.

Mint mondta, a szolidáris többségnek szelíden, de határozottan meg kell követelnie, hogy a mindenkori hatalom olyan helyzetet teremtsen, amelyben nem fordulhat elő rasszista erőszak, vagy ha mégis, akkor azt büntetés követi.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a romákkal szemben a legnagyobb a gyűlölet, de véleménye szerint nem ők, hanem a demokratikus Magyarország van a legnagyobb veszélyben, az ország becsülete, békéje, gazdasági fejlődése. Hozzátette: a cigányok csak áldozatai a gyűlölet felkorbácsolásának.

Horváth Aladár azt mondta, a rasszizmus, a cigányellenesség nem csak jobboldali jelenség, mert olykor önmagukat baloldalinak tituláló önkormányzatok és politikusok is idegenkednek a romáktól és a szegényektől. Úgy fogalmazott: a cigányellenességben "nagykoalíció" van.

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke kijelentette: ha a bal- és jobboldali demokraták összefognak és felemelik szavukat, akkor a szélsőségeknek semmi esélyük nem lesz.

*

Megtámadták a Kossuth térről hazafelé tartó chartásokat a radikálisok a Szabadság tér környékén szombat délután - jelentették az MTI tudósító a helyszínről.

A Szabadság téren eközben Molotov-koktélt, macskaköveket, cipőket, égő anyagokat dobáltak a szovjet emlékmű körül sorfalat álló rendőrökre.

A rendőrség könnygázt vetett be, majd a a Szabadság térről kiszorította az embereket. Több embert kiemeltek a tömegből, megkezdődtek az előállítások.

Az emberek egy része a Szabadság térhez közeli Hazatérés templomba menekült, a Magyar Gárda tagjai terelték oda őket. Mások az Október 6. utca felé menekültek, a rendőrök üldözik őket.

*

Felgyújtottak a tüntetők egy rendőrautót a Szabadság tér közelében - jelentették az MTI helyszíni tudósítói.

Az autót a Hercegprímás és az Arany János utca sarkán gyújtották fel azt követően, hogy betörték a gépkocsi ablakait. A rendőröknek még időben sikerült eloltaniuk az égő autót, senki nem sérült meg.

 Az MTI tudósítói szerint a környező utcákba kiszorított tüntetők út közben több rendőrautót is összetörtek.
*

Vízágyús tömegoszlatásba kezdett a rendőrség a Bajcsy-Zsilinszky úton az Arany János utcai metrómegállónál - jelentette szombaton az MTI tudósítója, nem sokkal 19 óra előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását