2024. május 10. - Ármin, Pálma

Ki nyer ma

Több mint tízezer hétköznap delén hangzott már fel a rádióban a Ki nyer ma? komolyzenei vetélkedő Tamássy Zdenkó által szerzett szignálja. Csaknem egy éve azonban már nem az évtizedeken át megszokott hullámsávon, a Kossuth Rádió (MR1) adásában, hanem a Ma
2008. szeptember 17. szerda 08:43 - Hírextra
Sehol a világon nem készült olyan komolyzenei vetélkedő műsor 1969 márciusa előtt, amelyet egy nemzeti rádióadó déli híradása után - tehát igen előkelő időpontban - sugároztak volna rendszeresen. Akkor viszont a Magyar Rádió, megvalósítva Czigány György zongoraművész, költő és újságíró ötletét, elindította a Ki nyer ma? című zenei vetélkedőjét, s a műsorszerkezet egy évvel ezelőtti, radikális átalakításáig 9725 alkalommal hangzott el a Kossuth Rádióban Erdei Klári csengő hangján a bevezető szöveg: "Ki nyer ma? Játék és muzsika - tíz percben."

A tízperces élő adást először a fővárosi New-York palotában lévő akkori Hungária kávéház galériájáról sugározta a Magyar Rádió, a földszintről felszűrődő kávéházi hangok kíséretében. Az akkori viszonyokat ismerve bátor cselekedet volt egy ellenőrizetlen környezetben összeverődött társasággal élő műsort sugározni. A mindig szép számú vetélkedni vágyók közül naponta sorsolással választották ki azt a játékost, aki öt kérdést kapott. Rövid zenei részletből kellett felismerni a zeneszerzőt, s lehetőleg az idézett mű címét is.

Aki az öt kérdésből legalább négyre helyesen válaszolt, 300 forint ütötte a markát.(Akkor ez egy pályakezdő diplomás havi bérének a negyedrésze volt!) Hamarosan igen népszerűvé vált a vetélkedő. Kialakult a mindentudók társasága is, Mann Daisy, Jules bácsi, Incze úr (Erdélyből, mert a műsornak hallgatói, később játékosai támadtak a határokon túli területekről is), majd Hont Pál, Czárán Endre és Mócza Teréz voltak a legjobbak.

A műsor 100. adása alkalmából (1969 őszén) még a TV Híradó is riportot készített, népszerűségét pedig az is jelezte, hogy Hofi Géza első lemezén már szerepeltette a Ki nyer ma? paródiáját is, vaskos "Én!"-nel válaszolván a kérdésre. Czigány György mellett olyan nagyszerű rádiósok vezették delenként a zenei vetélkedőt, mint például Zsoldos Attila és Boros Anikó, Meixner Mihály, Némethy Zsolt, Magyar Kornél, Petrányi Judit, Varga F. István. A nagy népszerűségre való tekintettel megkezdődtek a vidéki adások is. Pénteken a stáb fölkerekedett, s egy-egy megyeszékhelyet, kisebb-nagyobb várost választott helyszínül.

A vetélkedő fővárosi helyszínét egy idő után megváltoztatták, az Astoria szálló éttermébe tették át. Sokszor még az utcán is álltak az érdeklődők az adás előtt és közben. Változtak a szabályok is. A rendezők igazságosabbnak tartották a jó válaszok egyenkénti díjazását, s növelték is az egy helyes válaszért járó jutalmat, előbb 300, majd 500 forintra. (Ma is ennyi a jó válasz jutalma). Amikor az Astoriát renoválták, különböző helyszínekről hangzott el a műsor, például a Rózsavölgyi zeneműboltból, s a Magyar Rádió Márványterméből. Az Astoria felújítása után váltogatták a budapesti helyszíneket.

Ahogyan Czigány György írta egy, a műsorról szóló cikkében: "Demokratikus játék ez orvos, tanár, postai kézbesítő, telefonkezelő, mozdonyvezető, fodrász, plébános, diák és nyugdíjas vett és vesz benne részt, bárki, akit a zene élménye odavonzani képes".

A játékosok közül sokan elérték a századik szereplést. Legendás hírük volt a legjobbaknak. Egy fodrászhölgy, egy telefonkezelő, egy zenekedvelő segédmunkás szinte minden kérdésre tudta a választ, s joggal tehette el a 2500 forint mellé az adott helyszín által felajánlott tárgyjutalmat is. A vetélkedő 2006-ban a 8-12. hely között "ingázott" a Magyar Rádió műsorainak hallgatottsági rangsorában.

A műsort először a takarékosság kezdte ki. Előbb megszűntek a pénteki vidéki kiszállások (később nagyon ritkán egy-egy alkalommal ismét felkerestek vidéki helyszíneket is). Aztán az új műsorkoncepció következtében - sokak bánatára - megszűnt a műsor a Kossuth, illetve immár MR1-Kossuth Rádión. 2007. szeptember 28-án volt az utolsó adás a Magyar Rádió márványterméből. Október 1-jétől az MR6-nak nevezett regionális rádiókon, Pécsről, Debrecenből, Miskolcról, Szegedről és Győrből jelentkezik a műsor, naponta más helyről, hétfőtől péntekig.

Azóta ezekben a városokban is kialakult a stabil játékosok gárdája, ha nem is olyan létszámmal, mint a fővárosban volt. Az adásokat alkalmanként csak három-négy megye hallgatói élvezhetik. Ha ezeket a tavaly ősz óta elhangzott adásokat is beszámítjuk, a műsor már túljutott a tízezredik adáson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását