2024. április 20. - Tivadar

Távhőtámogatás extra adóból

Extra adót vetne ki a kormány az energiaszolgáltató cégekre a távhőtámogatás finanszírozására - tudta meg az MTI szocialista forrásból vasárnap.
2008. szeptember 15. hétfő 07:17 - Hírextra
Az MTI úgy tudja, az új adót átmeneti jelleggel, várhatóan két évig kellene fizetnie az energiaszolgáltató cégeknek, az energiaárak emelkedéséből származó többletnyereségük után.

Az erről szóló kormánydöntés október elejéig megszülethet, a kabinet a következő hetekben minden ülésen tárgyal a távhőtámogatás átalakításáról, és az ehhez szükséges jogszabály-módosításokról.
Az MTI információi szerint a kormány 30 milliárd forint bevételt remél a "Robin Hood"-adóból, és a támogatást nem kapná meg mindenki, aki távfűtött lakásban él, hanem csak a legrászorultabbak.
Ez Budapesten a panelházakban élők 20 százalékát érintheti - tudta meg az MTI.

A hirado.hu arról ír, hogy az új adóra azért van szükség, mert jövőre nagyjából 15 milliárd forinttal kevesebb jut a gáz árának támogatására, és valahonnan pótolni kell a kieső összeget. Míg idén erre több mint 80 milliárd volt, addig jövőre - a konvergenciaprogramban előírt kötelezettség szerint - csak 66 milliárd forint lesz rá.

Az MSZP-ben külön munkacsoport foglalkozik a távhőtámogatással, de a nyáron a kormány nem tudott a szocialista frakció számára elfogadható javaslatot tenni. A legnagyobb vitát az okozta, hogy a támogatást milyen költségvetési forrásból finanszírozzák. Vita volt az érintettek köréről, illetve a támogatás technikai kivitelezéséről is - mondta több szocialista politikus az MTI-nek.

Végül - az MTI értesülései szerint - az eredeti terv valósul meg, amelyet korábban a pénzügyminisztérium elutasított, mondván: hasonló adó már létezik és számításaik szerint ebből amúgy sem lenne annyi bevétel, mint amennyire az intézkedéshez szükség lenne.

A támogatási rendszer kialakításánál az egyik fő szempont az, hogy a gázár és a távhő ára közti olló szűküljön. A frakció álláspontja szerint a támogatást össze kell kötni egy energiatakarékossági programmal is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását