2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Világörökségi városok találkozója

A régió világörökségi városainak összefogását, együttműködését és egymást támogató fejlesztését jelölték meg közös célként az UNESCO Világörökség Városok Szervezete közép- és kelet-európai tagjainak képviselői szerdán Budapesten kezdődött tanácskozásukon.
2008. szeptember 10. szerda 17:12 - Hírextra
A régión belüli eszme- és tapasztalatcserét szolgáló háromnapos konferenciát Demszky Gábor főpolgármester nyitotta meg, aki a találkozó egyik fő céljaként az egymástól való tanulást, a már kidolgozott és bevált városfejlesztési technikák megosztását jelölte meg.

A főpolgármester követendő példaként hozta fel a Budapest építészeti örökségének megóvásáért tett lépéseket, melynek eredményeként több száz történelmi épületet eredeti állapotának megfelelően állítottak helyre.

Demszky Gábor az összegyűltek által képviselt 33 város közös céljaként jelölte meg a különböző európai uniós támogatások megszerzését, szerinte a cél elérése érdekében a régió településeinek össze kell fogniuk. Beszéde végén megjegyezte, hogy Budapest nemrégiben felkerült a világ tíz legvonzóbb úti céljainak listájára, olyan városokkal együtt, mint például Barcelona, New York vagy London.

A hetedik alkalommal megrendezett konferencia keretében Pavol Balzanka, Selmecbánya polgármestere és Ikvai-Szabó Imre, Budapest alpolgármestere együtt nyitotta meg a Világörökség Gyermekrajzok 2008 című kiállítást, melyre a régió valamennyi országából érkeztek pályázatok.
Pavol Balzanka úgy vélte, hogy a kiállítás nagyon jó példa az UNESCO-hoz tartozó városok sikeres együttműködésére, hidat képezve a különböző kultúrájú és méretű települések között.

Ikvai-Szabó Imre felhívta a figyelmet a fiatalok szerepének fontosságára értékeink megőrzésében. Emlékeztetett arra, hogy a világörökségi gondolat átadása a fiatalabb generációnak a konferencia egyik fő feladata.

"Ez a kiállítás arra kell, hogy emlékeztessen minket, hogy egymással barátságban, együttműködésben tudunk sikeresek lenni Kelet-Közép-Európában" - tette hozzá az alpolgármester.

Marek Kapusta, aki a szlovákiai Selmecbányán zajló örökségvédelmi projektek menedzselésével foglalkozik, az MTI-nek elmondta: a konferenciától azt várja, hogy az örökségvédelem terén több tapasztalattal rendelkező kollégáitól eltanulhatja az értékek megőrzésének különféle technikáit és a magántulajdonosok motiválásának módjait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását