2024. április 25. - Márk

Palánkai Tibor akadémikus Moszkvában

Az orosz Információs Társadalom Fejlesztési Intézet (ISS) jubileumi, X. konferenciáján, Moszkvában Palánkai Tibor akadémikus, közgazdász egyetemi tanár a tanácskozáson egyetlenként egy magyar innovációval megoldásokat vázolt fel a tudásalapú társadalom fe
2008. szeptember 10. szerda 18:30 - Hírextra
Palánkai Tibor előadásában a globalizációs és az információtechnológiai forradalom egyidejűségét, az ebből származó előnyöket és veszélyeket elemezte, s felvázolta a bizonyos problémákra megoldást kínáló, úgynevezett TSR (Többcélú szektorközi rendszer) modellt, amely magyar innováció.
Az IIS intézet a magyar TSR Model Kft. szerződéses partnere és jelentős szerepet játszik a tudásalapú társadalom fejlesztésére vonatkozó orosz állami stratégia kialakításában és gondozásában.

Mint a moszkvai konferencián ugyancsak résztvevő Gáspár András, a TSR Model Kft. tulajdonosa az MTI-nek elmondta, az IIS fejleszti az elsősorban a Teleházakról ismert TSR-modell orosz alkalmazását. Gáspár András azonban hangsúlyozta: a Teleház elnevezést nem szívesen használják, ugyanis sokkal inkább önfenntartó - vagyis állami támogatást nem igénylő - mikrovállalkozásról van szó, amely az emberek leghétköznapibb igényeit, s ezek között az internethozzáférésre, vagy például a tudásra, tájékozódásra való igényt elégíti ki.

Ilyen szolgáltatóhelyekből a magyar modell alapján 3-4 éve Moszkva környékén már 10-15 nyílt.
Gáspár András arról is beszámolt: a Katalizmák csapdája című, Palánkai Tibor által szerkesztett kötet, amely a modell tudományos alapvetését tartalmazza, hamarosan megjelenik oroszul, majd angol nyelven is.

Hozzátette: a konferencia többnyire problémákat és kérdéseket felvető résztvevői nagy érdeklődéssel fogadták a bizonyos területeken megoldást kínáló magyar innovációt, s a modell iránt számos ország és az Európai Unió is érdeklődik. Az utóbbihoz a közeli jövőben szándékoznak benyújtani egy pilot programot.

A tanácskozásra az állami szervek képviselői mellett a világ számos országából hívták meg gazdasági társaságok, civil szervezetek s a tudomány képviselőit, valamint az információs társadalom fejlesztésével foglalkozó szakértőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását