2024. április 25. - Márk

A világ leggyorsabb vasútja

Kínában közlekedik majd a világ leggyorsabb nagysebességű gyorsvasútja. A Sanghaj és Peking között épülő új vonalon a szerelvények 380 kilométeres óránkénti sebességgel szállítják majd az utasokat, ezzel az eddigi 12 órás út 4 órásra csökken.
2008. szeptember 3. szerda 10:50 - Hírextra
A két nagyváros közötti 1318 kilométeres szakaszon a kínai fejlesztésű CRH-3 (China Railway High-speed) típusú motorvonatok közlekednek majd, amelyek a személyszállításra használt gyorsvasutak közül a legnagyobb sebességre képesek.

A korábbi elképzelések szerint az olimpiára átadott Peking-Tiencsin vasútvonalhoz hasonlóan az új vonalon is csak 350 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedtek volna a vonatok, azonban Csang Su-kuang (Zhang Shuguang) a vasútügyi minisztérium megbízott vezetőmérnöke szerint az újfejlesztésű szerelvények nagyobb sebességre is képesek.

A 30 kilométeres sebességkülönbség pedig a korábbi 5 órára tervezett menetidőt csaknem négy órásra csökkenti, ezzel pedig akár fel is vehetik a versenyt a légitársaságokkal.

A vezetőmérnök közlése szerint Kína a gyorsvasúti hálózat kiépítéséhez szükséges minden részletre kiterjedő, átfogó rendszert dolgozott ki, beleértve a szerelvények gyártását, a pálya kialakítását, a technológiát és a működtetéshez szükséges alapvető feltételeket.

Az elmúlt években az ázsiai ország olyan technológiákat importált Franciaországból, Japánból és Kanadából, amelyek lehetővé tették a 200-250 kilométeres óránkénti sebességre képes szerelvények gyártását. A németországi Siemens pedig beleegyezett abba, hogy Kína megkapja a 350 kilométeres sebességre képes vonatokról szóló teljes technológiai leírást.

A Hopej (Hebei) tartományban található Tangshan Railway Vehicles Co Ltd már elkezdte a Siemens technológiával készülő CRH-3 típusú vonatok gyártását, a tervek szerint jövőre mintegy 50 szerelvényt szerelnek össze.

A Sanghaj és Peking közötti új vasúti vonal építését idén áprilisban kezdték el, az első szerelvények várhatóan négy éven belül, 2012-ben indulhatnak el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását