2024. április 29. - Péter

Környezetgyilkos mezőgazdaság

A mezőgazdaság csaknem olyan mértékben járul hozzá a Föld légkörének melegedéséhez, mint a gépjármű-közlekedés, ám a politika egyelőre visszariad a következetes fellépéstől, az ökoadónak az agráriumra való kiterjesztésétől - írta a Der Spiegel.
2008. augusztus 30. szombat 11:53 - Hírextra
A hírmagazin a Foodwatch fogyasztóvédelmi szervezet átfogó tanulmányából idézett adatokat. Eszerint a német mezőgazdaság évente 133 millió tonna széndioxidnak megfelelő káros gázt termel, míg a gépjárművek részesedése 152 millió tonna. Az agráriumon belül a "főbűnös" az állattenyésztés, azon belül is a szarvasmarha-tartás. A falusi idill jelképének tekintett, a zöld mezőn békésen kérődző tehén valóságos "klímagyilkos": mint minden kérődző, folyamatosan böfög és szellent, amivel metánt bocsát ki. Ez a gáz pedig 23-szor károsabb a légkörre, mint a széndioxid.

A Foodwatch górcső alá vette a mezőgazdasági áruk termelésével járó környezeti terheléseket is. Ebből kiderül, hogy egy kilogramm marhahús "előállítása" ugyanannyi káros gáz kibocsátásával jár együtt, mint 70,6 kilométer megtétele alacsony fogyasztású kisautóval. Egy kiló sajt esetében a fenti mutató 65,5 kilométer, egy kiló sertéshús esetében pedig 25,8 km.

Igazán "légkörbarát" módon csak a vegetáriánusok táplálkoznak, főleg ha tejterméket sem fogyasztanak. Az ő általuk okozott üvegházhatás fejenként és évente 629 kilométer autózásnak felel meg. A tejterméket is fogyasztó vegetáriánusok mutatója 2427, míg a "mindenevők" okozta üvegházhatás évi 4758 kilométer úton kibocsátott káros gáznak felel meg.

A Foodwatch következtetése: bármennyire ésszerűsítik is az agrárium üzemeit és termelési módszereit, a mezőgazdaság légkörbarát irányba történő eltolása nem képzelhető el az előállított marhahús és a tejtermékek mennyiségének drasztikus csökkentése (és ezáltal jelentős drágulása) nélkül. Ezt azonban egyetlen kormány sem lenne képes "beadni" a fogyasztóknak. A szervezet ezért az EU-szubvenciók eltörlését és helyettük emissziós adó, valamint környezetterhelési illeték bevezetését sürgeti. Ennek értelmében a gazdák plusz jövedelemhez jutnának, ha légkörbarát módon (azaz kevesebb CO2 és metán kibocsátásával) gazdálkodnak. Az elképzelést támogatja a berlini környezetvédelmi tárca is, az agrárminisztérium viszont hevesen ellenzi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását