2024. április 23. - Béla

Józanság napja

A Fogamzás napjának meghonosítójaként ismertté vált Szergej Morozov uljanovszki kormányzó úgy döntött, hogy a Szülj hazafit Oroszországnak akció napját ezúttal egyben a józanság napjának is nyilvánítja. Beosztottai már megkezdték a megelőző-felvilágosító
2008. augusztus 29. péntek 07:44 - Hírextra
A Kommerszant című moszkvai lap emlékeztetett rá, hogy szeptember 1-jén már negyedszer tartják meg a hivatalosan Családi érintkezés napjának nevezett eseményt. Célja, hogy június 12-re, Oroszország napjára minél több gyerek szülessen, s a helyiek nevezték el a Fogamzás napjának.

A lap szerint a kereskedők dühöngve ugyan, de engedtek a nyomásnak, mivel szeretnék elkerülni az adóhivatal későbbi vizsgálódásait, s 24 órán át nem árulnak majd alkoholos italt. Pedig aki nem bírja, úgyis vesz valami hamisítványt, és jó eséllyel mérgezést kap tőle, vagy meg is hal - mondták.

A terület vezető törvényszéki orvosa megerősítette: az utóbbi három évben a háromszorosára nőtt a kotyvasztott szeszesitalok okozta mérgezések száma a térségben.

Morozov kormányzó mindig új ötletekkel hívja fel magára a figyelmet, valamint azzal, hogy ezeket meglepő módon sikeresen végre is hajtják.

Már kötelezte munkatársait, hogy vizsgázzanak orosz nyelvből és hogy tanuljanak meg angolul. A 2006-ban tartott Fogamzás napja nyomán egy év alatt 5 százalékkal nőtt a születések száma, s ebből maga Morozov is kivette a részét harmadik gyereke születésével. Nemrég Szimbirszk, a Leninről elnevezett város és terület szovjet korszak előtti nevének visszaállításáért indult harcba Morozov.

Emellett visszaállították a "jo" hangot jelölő kétpontos betűt, amelyet nyomtatásban már régen a pontok nélkül használnak, s a kormányzó ötlete volt az alkoholárusítás korlátozása is: tavaly óta az iskolaév első és utolsó napján, továbbá június 12-én, Oroszország napján délután 13 órától, más napokon 20 órától tilos tömény italt árulni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását