2024. április 26. - Ervin

Elhunyt Bognár Péter Aase-díjas bábszínész

Elhunyt Bognár Péter Aase-díjas bábszínész, a Budapest Bábszínház művésze hétfőn - közölte Dobák Lívia, az intézmény dramaturgja az MTI-vel. A 72 esztendős bábszínészt a Budapest Bábszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
2008. augusztus 12. kedd 16:05 - Hírextra
Bognár Péter 1936. május 30-án született Budapesten. A bábszínész-képző stúdió elvégzése óta gyermek és felnőtt műsorokban egyaránt megmutatta karakterszínészi tehetségét; 1965-ben kezdett el dolgozni az Állami Bábszínházban, groteszk humorával emlékezetes pantomimfigurát formált egyebek mellett Gogol Az orr orvosának szerepében.

A gyermekelőadásokban is megcsillantotta sokrétű színészi tehetségét, így a Minden egér szereti a sajtot című bábjáték nagy macska mágusaként, a Varázsfuvola marionett változatában pedig tanúságot tett a speciális bábtechnika kiváló alkalmazásáról is.

Számos külföldi turnén öregbítette a magyar bábművészet hírnevét, így Franciaországban, Csehországban, Spanyolországban, Kínában és Ausztriában is.

A kékszakáll című operett bábváltozatában Bognár Péter megmutatta, igaz a régi színházi mondás, miszerint nincs kis szerep, csak kis színész - szólt elismeréssel az elhunyt bábszínész
munkásságáról Dobák Lívia. Hozzátette: a művész sokrétűen oldotta meg epizódfeladatait is, így tette ezt Kodály Zoltán Háry János című darabjában Ferenc császár szerepében, vagy legutóbb a Péter pán egyik kalózaként.Az évad legjobb epizodistájának járó Aase-díjjal 2001-ben ismerték el munkásságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását