2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Cseh Laci és Michael Phelps – összecsaptak!

Ugyan érmeket még nem osztottak, de ma már benépesült a Vizeskocka, azaz a pekingi olimpia csodauszodája, Peking egyik jelképe. Cseh Laci, Gyurta Dani, Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsanna is bemutatkozott – de nem mindenki sikerrel. A torna selejt
2008. augusztus 9. szombat 17:15 - Gedei Szilárd
Kis túlzással erre vártunk már négy éve: a mi Cseh Lacikánk végre összemérhette erejét a földöntúli rekordokat döntögető Michael Phelpsszel. Ugyan még nem egy medencében, hanem egymást követő előfutamokban jött létre a „találka”, holnap magyar idő szerinti hajnali négy órakor viszont semmi nem mentheti meg őket az összecsapástól. Mondjuk azt már előre sejtettük, hogy mindkét klasszis ott lesz a pekingi 400 vegyes döntőjében, s nagyjából az is sejthető volt, hogy Lochte és Marin is befér majd a legjobb nyolcba. Kis Gergő azonban robbantott: az imént említett négyesfogat mögött ugyanis ötödikként jutott be a fináléba – tehát két magyarnak is szurkolhatunk majd holnap reggel, már ezért is megéri felkelni. Egyetlen apró kis gond van csak a dologgal: úgy hívják, Phelps. Ez az ember (?) ugyanis az előfutamban is úgy hasította a vizet, ahogyan azt előre megjósolták a szakemberek. A lazán elért 4:07:82-je négyes pályát ért neki, míg Lacika 4:09:26-ja pedig reményt a magyar szurkolóknak. Bár ne lenne igazam, de ki kell mondanom: nem sok esélyt látok Cseh győzelmére, de az is kétségtelen, hogy a sportban bármi megtörténhet. A kérdés csak az, hogy amit Phelps művel, az sport-e még egyáltalán…

Persze nem csak a 400 vegyes létezik a világon, Dara Eszter például magyar csúcsot úszott 100 pillangón – ez pedig az előfutam 13. helyét és a középdöntőt érte neki. Nem úgy Gyurta Dániel és Bodor Richárd. Két fiatalunk a 100 méter mell előfutamainál találta magát szembe a legyőzhetetlennel – az külön sorscsapás, hogy nem rossz időkkel estek ki, például Bodor majdnem megjavította az országos csúcsot – hiába. Nem sikerült továbbmennie Gercsák Balázsnak sem a 400 méter gyors előfutamából, mint ahogy kiesett Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna, miután előbbi 12., utóbbi 13. helyen végzett a 400 vegyes selejtezőjében.

Megvan az olimpia eddigi legnagyobb magyar csalódása is, a tornász Gál Róbert személyében. Mindhárom számában, amiben elindult a selejtezőben csúnyán leégett: lólengésben, korláton és talajon is ötvenen kívül végzett. Ez akkor is óriási blama, ha tudjuk: Csollány Szilveszter óta alig akadt valaki, aki méltó lenne képviselni a magyar színeket a tornacsarnokban.

Több magyar nem szerepelt a pekingi este folyamán a versenyeken, de azért említsük meg a nap magyar eredményeit. Nagy Orsolya a női kardozók mezőnyében végül a 14. helyen zárt, Tóth Anita 35. lett a légpuska 10 méteres számában. A nap legjobb eredménye – ha nem vesszük ide a kézis lányok magabiztos diadalát (30-24) a svédek ellen – a cselgáncsozó Csernoviczki Éva nevéhez fűződik. Az élete első olimpiáján szereplő fiatal judoka a későbbi győztes román Dumitrutól kapott ki a nyolcaddöntőben, de aztán a vigaszágon legyőzte a koreai Kim Jung Rant, és éppen csak lemaradva a pontszerző helyről, a hetedik pozícióban zárt. Később azt nyilatkozta, hogy meglehetősen szomorú a szereplése miatt, hiszen elérhető lett volna a dobogó. Tényleg kár érte.

Már csak a kerekeseinkről kell megemlékeznünk az első napot lezárandóan: Bodrogi László taktikai okokból nem ment végig az országúti kerékpárosok mezőnyversenyén, Kusztor Péter pedig a 66. helyen gurult be a célba.

Reméljük magyar szempontból eredményesebb nap következik, miután néhány óra múlva ismét felkel a nap Pekingben – ha végignézzük a holnapi magyar érdekelteket, ez talán el is várható. Nézzük, kiknek szurkolhatunk az olimpia második napján!

Csonka Zsófia – sportlövészet (női 10 méter légpisztoly)
Böczögő Dorina – torna (selejtezők)
Boczkó Gábor – vívás (párbajtőr egyéni)
Imre Géza – vívás (párbajtőr egyéni)
Kulcsár Krisztián – vívás (párbajtőr egyéni)
Szávay Ágnes – tenisz (egyéni)
Szávay Ágnes, Arn Gréta – tenisz (páros)
Ungvári Miklós – cselgáncs (66 kg)
Káté Gyula – ökölvívás (64 kg)
Hirling Zsolt, Varga Tamás – evezés (könnyűsúlyú kétpár)
Szepesi Nikolett
Kovács Norbert
Pecz Réka
Rudolf Roland
Kapás Boglárka – mind úszás
Magyar vízilabda válogatott – férfiak (Montenegró ellen)

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását