2022. május 26. - Fülöp, Evelin

A japánok (még) kevesebbet vakációznak

A japánok eddig sem hosszú nyaralásaikról voltak híresek, de az idei rossz gazdasági helyzetben még inkább megkurtítják a nyaralást - ezt tükrözi egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés.
2008. augusztus 7. csütörtök 18:40 - Hírextra
Amikor arról kérdezték őket, hogy miként szeretnének vakációzni, kitűnt, hogy a japánok 11-12 napot is szívesen eltöltenének egyvégtében pihenéssel - ám amikor tényleges terveiket ismertetik, bevallják, hogy takarékossági okokból átlag alig 6 és fél napot vesznek igénybe.

Óriási a különbség az ideálisan óhajtott nyaralás és a tényleges időtartam között - állapította meg a Meidzsi Jaszuda biztosító társaság, amely július közepén 1200 fős reprezentatív mintán kutatta a 20 éven felüli japánok üdülési szokásait.

2007-ben a nyári vakáció átlagos időtartama még 7,9 nap volt. A japán alkalmazottak és önálló vállalkozók jelentős része nem veszi igénybe az évente járó szabadságnapok egészét.
Idén nyáron a megkérdezetteknek csak 23 százaléka megy 8 napnál hosszabb szabadságra, tavaly még 29 százalékuk nyaralt egyvégtében egy bő hétnél is többet. A felmérés résztvevőinek alig 8,5 százaléka közölte, hogy 11 napig vagy annál hosszabb ideig egyfolytában nem fog dolgozni nyáron (beleértve a szombatot és vasárnapot is), viszont 76,7 százalékuk egy hétnél többet nem lesz távol munkahelyétől.

A vakációt a legtöbben otthon, kedvenc időtöltésüknek élve vagy rokonlátogatással töltik.
Mindebben az árak alakulása is szerepet játszik. A megkérdezettek többsége (53,9 százalék) közölte, hogy az üzemanyagok árának nagy mértékű növekedése késztette utazási terveinek megváltoztatására. Sokan közelebbi úticélt választottak, mások úgy döntötték, nem saját kocsijukon utaznak - vagy más nyaralási tételeken, így a koszton vagy a szálláson spórolnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását