2024. március 29. - Auguszta

Orosz rulett

A nagyszámú mintavételnek és az egyénre jellemző szteroidprofilnak köszönhetően sikerült lebuktatni azt a hét orosz atlétanőt, akiknek versenyzési jogát csütörtökön függesztette fel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), mert mintájuk DNS-egyezést mutat
2008. augusztus 1. péntek 16:10 - Hírextra
"Az orosz atlétanők esetében az IAAF kérte és végeztette az ellenőrzéseket, valamelyik nemzeti doppingellenes szervezeten keresztül, amelyik lehettünk volna akár mi is, hiszen mi szintén vizsgáltunk orosz atlétákat" - mondta az MTI-nek Tiszeker Ágnes.

 "Ezeket az adatokat természetesen teljesen titkosan kezeli az úgynevezett mintagazda. Ebben az esetben egy hosszabb folyamatról lehetett szó, amely során a teszteket összehasonlították. "
A MACS vezetője szerint egyértelmű, hogy a hét atlétanő esetében manipuláció történt.

"A versenyző nyilván örült, hogy sikerült átverni az ellenőrt valamilyen eszközzel. De arra nem gondolt, hogy minden sportolóról szteroidprofil készül, amely olyan, mint az ujjlenyomat, csak az adott egyénre jellemző. Ezért fontos a nagyszámú mintavétel, mert így a vizsgálatokat össze lehet hasonlítani. Ez vonatkozhat arra, hogy egy adott sportoló mintáit vetik össze, vagy az ő tesztjeit hasonlítják más sportolókéhoz. Itt ez okozta a versenyzők vesztét."

Tiszeker Ágnes hangsúlyozta, hogy a MACS az athéni olimpia óta - ahol doppingvétség miatt a kalapácsvető Annus Adriánt és a diszkoszvető Fazekas Róbertet is megfosztották aranyérmétől - sokat tanult az ilyen esetekből.

"A doppingellenőrt egyszer át lehet verni, de mondjuk 15-ször nem. Ezért pontosan rögzítettük a mintavétel körülményeit, hogy jól kiszűrhető legyen a manipuláció."

A hét orosz atlétanő közül öt utazott volna Pekingbe, abszolút éremesélyesként: Jelena Szoboljeva március 9-én fedettpályán 3:57.71 perccel világrekordot futott és 800-on a világ idei legjobbjával (1:54.85 p) rendelkezett, Julija Fomenko ezüstérmes volt mögötte a valenciai fedett vb-n, Tatyjana Tomasova kétszeres világbajnok 1500-on, a diszkoszvető Darja Pisalnyikova Európa-bajnok, Gulfija Hanafejeva pedig világcsúcstartó volt kalapácsvetésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását