2024. április 19. - Emma

Veszprémben járt a bolgár és a magyar vezérkari főnök

A kétoldalú katonai együttműködés lehetőségéről is tárgyalt egymással Zlatan Kirilov Sztojkov vezérezredes, a bolgár és Havril András, a magyar honvédség vezérkarának főnöke csütörtökön - hangzott el a felek Veszprémben tartott közös sajtótájékoztatóján.
2008. július 31. csütörtök 20:55 - Hírextra
Zlatan Kirilov Sztojkov Havril András meghívására érkezett szerdán Magyarországra.
"Mivel a haderő átalakítását hazánk másfél éve kezdte el, rendelkezünk olyan tapasztalatokkal, melyeket megoszthatunk bolgár kollégáinkkal, akik 2008. január elsejével tértek át az önkéntes haderőre" - mondta a meghívás egyik magyarázatául a Magyar Honvédség vezérkarának főnöke.

Havril András beszámolt arról, hogy a bolgár katonai delegáció tagjait tájékoztatták a honvédség átalakításának folyamatáról, analizálták a kritikus pontokat, illetve a megbeszélések során szót ejtettek az új rendszer társadalmi megítéléséről, szerepéről, valamint a problémákról is.

A vezérezredes arról is tájékoztatott, a bolgár honvédség vezérkari főnökével csütörtökön Székesfehérváron tanulmányozták az Összhaderőnemi Parancsnokság struktúráját, annak új vezetési rendszerét, majd Veszprémben a magyar légtérvédelem modern rendszerével ismertették meg a vendégeket.

A magyar kollégák pótolhatatlan segítséget nyújtottak abban, hogy Bulgária megfelelően tudott felkészülni a NATO-hoz való csatlakozásra - hangsúlyozta Zlatan Kirilov Sztojkov vezérezredes. Utalt arra, hogy a Bolgár Köztársaság új honvédelmi törvényt készít, melyhez jelenleg dolgozza ki az integrált vezetési rendszert.

Ennek elkészítéséhez, hatékony működéséhez nélkülözhetetlenek azok a tapasztalatok és információk, melyekkel magyar kollégáink rendelkeznek - szögezte le a bolgár vezérkar élére 2006-ban kinevezett vezérezredes.

Bulgária segítséget kapott Magyarországtól a békefenntartó missziók során is - tette hozzá a bolgár katonai vezető.

Emlékeztetett arra, hogy három bolgár tiszt kéthetes magyarországi felkészítést követően került az afganisztáni Baglán tartományába, ahol magyar katonák teljesítenek szolgálatot.

Ez is mutatja, hogy a két ország tisztjei katonai missziós tevékenységekben is együtt tudnak működni a későbbiekben, amely folyamat eredményeként soknemzetiségű alegységek is kialakulhatnak - fogalmazott a bolgár vezérkari főnök.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, Magyarország 2003-tól kezdődően szerepet vállal a bolgár katonák képzésében, s azon belül is elsősorban az angol nyelvi képzésben.

Eddig 80-90 bolgár katona tanult Magyarországon különféle tanfolyamok keretében, idén 18-an, jövőre pedig 20-25-en vesznek majd részt ilyen képzéseken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását