2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Árvízhelyzet

Kedvezően alakul az árvízhelyzet, jelentősen apad a Tisza és a Szamos a határszelvényben, így az árhullám egy héten belül elhagyja Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségét - erről tájékoztatta kedden Szabó Imre minisztert Vásárosnaményban Bodnár Gáspár, a ny
2008. július 29. kedd 19:55 - Hírextra
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közölte, hogy jelenleg összesen 18 különböző folyón és patakon, 765 kilométer hosszúságú szakaszon zajlik elsőfokot meghaladó védekezés.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs adatai szerint összesen 9 belvízvédelmi szakaszon van érvényben készültség; 4 szakaszon első fokon, 5 szakaszon másodfokon védekeznek. Az elmúlt 24 órában 7 szivattyútelep csaknem 900 ezer köbméter vizet emelt át a belvízzel érintett 4.100 hektárnyi területen. A teljes védekezési és helyreállítási munkák együttes költsége becslések szerint elérheti az 1 milliárd forintot.

A Hernádon az apadás függvényében a vízügyesek megkezdik a levonuló árhullám utáni helyreállítási munkákat: visszabontják a homokzsákokból kiépített ideiglenes töltésmagasításokat, járhatóvá teszik a töltéskoronákat.

A közlemény szerint továbbra is jelentős gondokat okoz az Ukrajnából és Romániából az árhullámmal együtt érkező kommunális hulladék, amelynek lehalászására árvíz idején nincs lehetőség. A korábban megkezdett diplomáciai lépéseket a probléma hosszú távú, megnyugtató kezelése érdekében folytatják.

A vízzel levonuló uszadék és a kiszámíthatatlan örvények miatt a fürdőzés illetve vízi túrázás megszüntetésére hívta fel a figyelmet a minisztérium.

A Hernádon levonuló árhullám hétfőn éjjel tetőzött, az egész szakasz, kivéve a torkolatit, már apad.
Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője azt közölte, hogy a Tiszán vonuló árhullám kedden délután 820 centiméteres vízmagassággal tetőzött Vásárosnaményban.

Az árhullám egyre inkább szétterül a folyó szabolcsi szakaszán, így nincs szükség a hétfőn még tervezett gátemelések elvégzésére sem, ami homokzsákokkal történt volna a folyó töltéseinek egy részén.

A számítások szerint Vásárosnamény és Záhony között jelenleg még harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint felett vonuló árhullám magassága Záhonynál szerdán várhatóan másodfokú mértékre, 600 centiméter felettire csökken, s tart tovább, Tokaj irányába.

Kertész József, a Magyar Közút Kht. megyei területi igazgatóságának ügyeletese elmondta, hogy ismét megközelíthető közúton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kiskinizs.

A Halmaj és Kiskinizs közötti utat -, amelyen 20-40 centiméteres víz hömpölygött - hétfőn zárták le a Hernád áradása miatt, az apadó folyó azonban visszahúzódott, így a településre vezető út egy forgalmi sávon már járható - közölte az ügyeletes.

Hozzátette: továbbra sem lehet közlekedni a Sajólád és Bőcs, illetve a Fügöd és Ináncs közötti szakaszon.

Arról is beszámolt, hogy a Sajó áradása miatt lezárták a Muhi és Köröm közötti út egy szakaszát, valamint a Tisza áradása miatt az Ároktő határában lévő utat.

Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere azt közölte: a település mindkét oldalról megközelíthető, bár Pere felől még van egy kis vízátfolyás, de az útfelület nagy részéről már visszahúzódott az ár.

A Felső-Tisza térségében 24 órás járőrszolgálatot látnak el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai; 12 órás váltásban ötvenen teljesítenek szolgálatot a térségben.

A harmadfokú árvízvédelmi készültséggel érintett töltéseken folyamatos a járőrözés, a gátak töltéskoronáin lévő utakra semmilyen járművet, sőt gyalogost sem engednek be a rendőrök.

Az ötven rendőr a kiürített, az árterületeken lévő és a víz által elöntött tivadari, jándi és vásárosnamény-gergelyiugornyai üdülőtelepeken ellátja a vagyonvédelmet is, őrzi az értékeket.
Szabó Imre, a környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetője a Tiszát érintő nehézfém-szennyeződés veszélyéről szólva sajtótájékoztatóján kiemelte: a román hatóságok tudják kezelni a határon túli Borsabányánál történt zagykifolyás miatti helyzetet, így Magyarországra semmilyen káros anyag nem jut el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását