2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szoci totó tüntetőéknek

A gyülekezési törvény módosítását szorgalmazta az MSZP budapesti elnöke csütörtökön.Az lenne a legmegfelelőbb módosítás, hogy egy időben, egy helyen egy tüntetést és egy ellentüntetést ne lehessen megtartani - mondta Burány Sándor az MTI kérdésére, sajtót
2008. július 10. csütörtök 17:22 - Hírextra
Az lenne a legmegfelelőbb módosítás, hogy egy időben, egy helyen egy tüntetést és egy ellentüntetést ne lehessen megtartani - mondta Burány Sándor az MTI kérdésére, sajtótájékoztatón annak kapcsán, hogy hétvégén megzavarták a melegek felvonulását.

Hozzátette: azt szeretnék, hogy a rendőrség mérlegelhesse ezen rendezvények engedélyezését.
Jelenleg a rendőrségnek ilyen mérlegelési joga nincs, csak egyetlen dolgot tehet, megvédi a békés állampolgárokat - mondta a szocialista politikus.

Burány Sándor szerint egy olyan helyzetben, amikor a jogalkalmazók nem egy esetben egymásra mutogatnak, a jogalkotóké a felelősség.

Hozzáfűzte: ahhoz, hogy a hétvégihez hasonló helyzeteknek elejét vehessék, módosítani kell a kétharmados támogatást igénylő gyülekezési törvényt. Az MSZP budapesti elnöke a Fidesztől is azt várja, hogy támogassa a módosítást.

Mint mondta, az utóbbi hónapok zavargásainak árát elsősorban a fővárosiakkal fizetteti meg a szélsőjobboldal, hiszen több mint fél milliárd forintba kerültek eddig a zavargások Budapesten 2006 szeptembere óta.

Kérdésre válaszolva elmondta, még nem lehet tudni pontosan, mekkora kárt okoztak a hétvégi randalírozók. Egyelőre becslések vannak, de több tízmillió forintos a kár - jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közjogi méltóságokkal a nap folyamán tartott megbeszélése után közölte, folytatni kell a gyülekezési törvény módosításáról kezdett ötpárti tárgyalásokat.

A rendbontók elleni hatékonyabb fellépést lehetővé tevő, többek között a gyülekezési törvény módosítását célzó ötpárti tárgyalások tavasszal kezdődtek, a pártok azonban még nem állapodtak meg arról.

A szokásos évi melegfelvonulást szombaton tartották Budapesten. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél történtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását