2024. április 24. - György

Ne legyen génmanipulált

Tiltakozó levelet írt GMO-ügyben nyolc európai parlamenti képviselő José Manual Barroso-nak az Európai Bizottság elnökének és Androulla Vassiliou egészségügyi biztos asszonynak. A képviselők az ellen tiltakoznak hogy az Európai Bizottság az EU demokratiku
2008. július 10. csütörtök 12:10 - Hírextra
A tiltakozást aláíró Hegyi Gyula és Olajos Péter magyar európai parlamenti képviselők kiemelték, hogy jelenleg tilos génmódosított alapanyagból készült takarmányt Európába hozni.

A képviselők szerint a májusi döntés elfogadhatatlan, ugyanis egy ilyen fajsúlyos kérdésben nem dönthet egyedül az Európai Bizottság, be kell vonni az unió döntéshozó szerveit, így a demokratikusan választott Európai Parlamentet is.

Közvélemény-kutatások szerint az európai lakosság döntő többsége nem kíván semmilyen formában GMO-kat fogyasztani, ezért különösen az ír népszavazás fényében egy ilyen, a polgárok véleményét negligáló lépés jogos EU-ellenes hangulatokat korbácsolhat.

Hegyi Gyula elmondta, hogy a GMO takarmányok szállítása során, mint azt számos példa is bizonyítja, elkerülhetetlen a magok kiszóródása, ami veszélyezteti a hazai őshonos fajokat.

Olajos Péter szerint emellett a jelenlegi (etetési kísérletek) vizsgálatok sem tartanak elég hosszú ideig ahhoz, hogy biztonsággal bevezethessük Európában a GMO takarmányokat.

Ha az Európai Bizottság úgy látja, hogy, hogy az EU élelmiszer és takarmányellátásához feltétlenül génmódosított növények szükségesek, akkor erről ne a kulisszák mögött titkosan, hanem az EU demokratikus döntéshozatali testületeinek bevonásával döntsenek - követelik ki a magyar képviselők.

Hegyi Gyula és Olajos Péter mellett többek között Bernadette Bourzai, a mezőgazdasági bizottság francia és Satu Hassi, a környezetvédelmi bizottság finn alelnöke, valamint német, olasz és lengyel képviselők is aláírták. A nyolc képviselő öt különböző frakció tagja, ez is erősíti fellépésük súlyát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását