2024. április 25. - Márk

Bemutatták a Bathoryt

Minden idők legdrágább közép-európai filmje minősítést érdemelte ki a filmkritikusoktól a Bathory című cseh-szlovák-magyar-brit koprodukcióban készült alkotás, amelynek ősbemutatója szombaton este volt Karlovy Varyban.
2008. július 5. szombat 21:57 - Hírextra
A nyugat-csehországi fürdővárosban péntek óta zajló 43. nemzetközi mozgókép szemle egyik legnagyobb érdeklődéssel várt filmjét Juraj Jakubisko, Prágában élő szlovák rendező jegyzi. A premier alkalmával nyilvánosságra hozott adatok szerint a Báthory Erzsébet (1560-1614) magyar grófnő legendákkal átszőtt történetét feldolgozó mű mintegy 400 millió cseh koronába azaz mintegy négy milliárd forintba került. Az eredeti költségvetés 300 millió cseh koronával számolt.

A premier előtt Juraj Jakubiskot, "a kelet-európai Fellinit", a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért Kristályglóbusszal tüntette ki a fesztivál rendezőbizottsága.

"A Kristályglóbusz számomra nemcsak elismerés, de elsősorban kihívás, hogy folytassam a munkát" - jelentette ki Jakubisko a díj átvételekor.

"A filmben nem a véres grófnőt, hanem Báthory Erzsébetet, mint személyiséget kívántam bemutatni. Hogyan sikerült, azt a nézők fogják eldönteni" - mondta új filmjéről Jakubisko.

Báthory Erzsébet szerepét Anna Friel angol színésznő alakítja. Rajta kívül több ismert világsztár - például Franco Nero, Hans Matheson - is játszik a 140 perces történetben. Franco Nero II. Mátyás királyt alakítja. A film négy nyelvi változatban - angol, cseh, szlovák, magyar - készült, s a cseh mozikban egy hét múlva lesz látható. Operatőrként a film forgatásában Kende János is közreműködött.

Az idén hatvanéves Juraj Jakubisko eddigi legkiemelkedőbb filmje az Ezeréves méh, amely a Pichanda család két nemzedékének 1887 és 1917 közötti életútját feltárva kalandozik a történelemben. Hasonlóan, mint az Ezeréves méh esetében, a szabadság és a boldogság keresése áll a középpontjában következő, ugyancsak erősen a művészeti tudatban élő filmtablójának, az Ülök az ágon, és jól érzem magam címűnek is, amely a nyolcvanas évek egyik csehszlovák sikerfilmje volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását