2024. május 4. - Mónika, Flórián

Göncz az energiabiztonságról tárgyalt

Az energia- és biztonságpolitika kérdése is napirendre került a Budapesten tartott háromnapos külképviselet-vezetői értekezleten - mondta a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Göncz Kinga külügyminiszter.
2008. július 4. péntek 18:10 - Hírextra
Mint elmondta, emellett szó volt a 2011-es magyar EU-elnökséggel kapcsolatos feladatokról, az írországi népszavazás következményeiről, a szomszédság-, illetve magyarságpolitikáról, a V4-ek együttműködéséről, a kanadai és a várható amerikai vízummentességről, valamint arról, hogy a nagykövetek hogyan tudják segíteni a magyar gazdaságpolitikát.

Az energiapolitikáról és energiabiztonságról azt mondta, hogy az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatt ezek a témák jelenleg minden nemzetközi megbeszélés középpontjában állnak.

A biztonságpolitika kapcsán az értekezleten szóba került az Európai Unió és a NATO biztonságpolitikája, illetve a magyar szerepvállalás a nyugat-balkáni országokban és Afganisztánban - fűzte hozzá.

Közölte: az ír népszavazásról az értekezlet résztvevői úgy vélekedtek, hogy az lelassíthatja a lisszaboni szerződés életbe lépését, de Magyarország egyike a szorosabb európai integráció iránt leginkább elkötelezett országoknak.

A külügyminiszter elmondta: a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kapott, hogy globális világban élünk, így a korábbinál többet beszéltek a fejlesztéspolitikáról és a nemzetközi fejlesztési elképzelésekről.

Göncz Kinga emlékeztetett, hogy az értekezletet évente rendezik meg a 115 külképviselet vezetői számára; az idei találkozón felszólalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Luís Amado portugál külügyminiszter és Andrea Ricci, az EU válságkezelő központjának vezetője is.

A külügyminiszter beszámolt arról, hogy a kormányfő elsősorban belpolitikai kérdésekről beszélt az értekezleten.

Luís Amado meghívásának többek között az adta az apropóját, hogy Portugália nemrégiben adta az EU elnöki tisztét, illetve az ő elnökségükhöz kötődik Magyarország csatlakozása a schengeni övezethez - mondta Göncz Kinga.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy tudomása szerint Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton legfeljebb csak egy informális, néhány mondatos megbeszélést folytat majd a Croatia Summit 2008 elnevezésű nemzetközi konferencián, Dubrovnikban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását