2024. május 3. - Tímea, Irma

Bölényeket telepítenek

Kísérleti jelleggel rövidesen bölénycsordát telepítenek a csernobili tiltott övezetbe, hogy megfigyeljék, miként reagálnak az állatok az ottani létfeltétekre.
2008. június 21. szombat 11:27 - Hírextra

Az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma tárgyalásokat folytat a bölények betelepítéséről a felrobbant reaktor körül kialakított 30 kilométeres tiltott övezet radioaktivitással kevésbé szennyezett, 20 hektár kiterjedésű, elkerített helyére.

A liga.net ukrán gazdasági hírügynökség jelentése szerint Volodimir Sandra, a rendkívüli helyzetek minisztere egy sajtótájékoztatón elmondta: a Csernobil körüli tiltott zónán belül nem egyforma a sugárszennyezés szintje, vannak nagyon szennyezett és részlegesen szennyezett, az állatok létéhez megfelelő helyek. Ilyen kevéssé radioaktív helyre kerülnek kísérleti jelleggel a bölények, ahol majd megfigyelik, miként érzik magukat az ottani körülmények között - tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy miért éppen a bölényekre esett a választás, a miniszter kifejtette: a kísérlethez azért választották ezeket az állatokat, mert a bölények az ukrán erdők legnagyobb testű lakói, és a Csernobil környéki éghajlati viszonyok megfelelők számukra.

Sandra megismételte korábbi kijelentését, hogy támogatja biztonságos turistaútvonalak kialakítását a csernobili tiltott övezetben. Hozzátette: csoportos utazásokat kell szervezni ukrán és külföldi turisták számára a zónába, hogy mindenki saját szemével győződhessen meg arról, milyen következményekkel jár a "fatális emberi hiba". Nem a szerkezet hibája, hanem a balesetben megsemmisült rendszer tervezőjének a hibája - emlékeztetett az ukrán rendkívüli helyzetek minisztere.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását