2024. március 29. - Auguszta

Megkezdődtek a meleg házasságkötések

Kaliforniában helyi idő szerint hétfőn megkötötték az első homoszexuális házasságokat. Massachusetts után Kalifornia a második egyesült államokbeli szövetségi állam, ahol engedélyezik az egyneműek házasságát.
2008. június 17. kedd 08:05 - Hírextra

Helyi idő szerint délután öt órakor (közép-európai idő szerint éjfélkor) lépett életbe a kaliforniai legfelsőbb bíróság döntése a melegházasságok tilalmának eltörléséről, és legkevesebb öt megyében máris megkezdődtek a házasságkötések.

A San Franciscó-i városházán Gavin Newsom polgármester elnökölt az amerikai meleg polgárjogi mozgalom pionírjai közé tartozó 87 éves Del Martin és a 84 éves Phyllis Lyon házasságkötésén. A leszbikus pár ötvenöt éve él együtt. Hat másik nővel együtt ők alapították meg 1955-ben San Franciscóban a Bilitisz lányai nevű meleg női klubot, amely rövid idő alatt a leszbikusok jogaiért küzdő első szervezet lett az Egyesült Államokban.

Sonoma, Los Angeles, Yolo és Alameda megyékben szintén megkezdődtek a homoszexuális házasságkötések.

Beverly Hillsben az 54 éves Diane Olson és a 66 éves Robin Tyler esküdött egymásnak könnyek között örök hűséget egy rabbinő előtt, újságírók gyűrűjében, tapsvihar közepette. A ceremóniát a nászinduló zárta.

A kaliforniai legfelsőbb bíróság május 15-én törölte a polgári törvénykönyv azon rendelkezését, amely szerint a házasság férfi és nő közössége.

Egy nemrégiben készült egyetemi tanulmány szerint a 37 millió lakosú Kaliforniában több mint 100 ezer meleg pár él, és a felük várhatóan házasságot köt a következő három évben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását