2024. április 19. - Emma

Kábszercsempész banda a nyomozók karjaiban

Két, szintetikus kábítószert csempésző társaságra csapott le a rendőrség a fővárosban - jelentette be Bucsek Gábor őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője kedden Budapesten.
2008. június 17. kedd 17:14 - Hírextra

Az NNI több hónapos nyomozás során jutott el ahhoz a bűnözői csoporthoz, amelyet a múlt szombaton értek tetten a főváros XIII. kerületében. A Taksony utca egyik társasházának mélygarázsában egy holland rendszámú autóból 12 csomag, csomagonként 5 ezer szem ecstasyt és 8 kilogramm speedet foglaltak le, összesen mintegy 60 millió forint értékben.
Az ügyben hét személyt fogtak el, négyüket kábítószerrel visszaéléssel gyanúsították meg, három embert közülük a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett - mondta Nagy Zsolt alezredes, az NNI észak-magyarországi régiójának osztályvezetője.

A kábítószer-futár egy román származású magyar állampolgár volt, aki jelenleg Hollandiában él.
A másik ügyről Madarász Attila őrnagy, az NNI kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője számolt be. Mint mondta, hosszabb nyomozás után hétfőn ütöttek rajta a csempészeken: a XIII. kerületben egy holland rendszámú gépkocsi lökhárítójában 6 kilogramm amfetamint foglaltak le. Elfogták a jármű török állampolgárságú tulajdonosát és egy magyar férfit is, aki a rendőrség gyanúja szerint átvette volna a kábítószert.

Lakásán lefoglaltak fél kilogramm marihuánát, egy kilogramm amfetamint, 100 gramm kokaint, ötezer darab ecstasy tablettát és 10 gramm úgynevezett "ice" kábítószert. A rendőrség indítványt tett a két ember előzetes letartóztatására.

Bucsek Gábor, az NNI főosztályvezetője a kábítószer-csempészet trendjeiről szólva elmondta: míg korábban az volt a jellemző, hogy nagy mennyiségben hozták be a kábítószert a csempészek az országba buszokban és kamionokban, addig az elmúlt egy-másfél évben már inkább az a jellemző, hogy 5-10 kilogrammonként, személygépkocsikba rejtve csempészik Magyarországra.
Mint mondta, ezzel a módszerrel ugyan a bűnözőknek többet kell "fordulniuk" ugyanannyi kábítószer behozatalához, de összességében többet tudnak behozni, és egy-egy lefoglalásnál sokkal kisebb mennyiség jut a hatóság kezére.

Az NNI megpróbálja - nemzetközi kapcsolataira támaszkodva - megakadályozni, hogy a kábítószer az országba kerüljön. Elsődleges cél - mint mondta - a futárok felderítése, azonban ha ez nem sikerül, akkor Magyarországon fogják el őket, amikor átadnák a terjesztőknek. A kábítószer jellemzően külföldi rendszámú autókban, uniós futárokkal jön Magyarországra.

A rendőrtiszt közlése szerint egyre nő a kokainfogyasztás Magyarországon, ennek oka, hogy egyre többen tudják megfizetni ezt a drogot. Mint mondta, egy kilogramm kokain beszerzési ára 30 ezer euró, ugyanannyi amfetamin beszerzési ára háromezer euró, vagyis tízszeres értéke van a kokainnak, ráadásul "jobb a minősége", ezért egyre inkább megéri ezzel foglalkoznia a kábítószer-kereskedőknek.

2008-ban az NNI a társzervekkel együttműködve lefoglalt mintegy 10 kilogramm heroint, 13,3 kilogramm kokaint, 22 kilogramm amfetamint, valamint 65 ezer darab ecstasy tablettát, egy kilogramm hallucinogén gombát és mintegy 20 kilogramm szárított marihuána növényt. A lefoglalt kábítószer értéke mintegy egymilliárd forint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását