2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ki esik ki?

A labdarúgó Eb C jelű négyesében, az úgynevezett "halálcsoportban" kedd este eldől, melyik szupercsapatnak - a világbajnoki címvédő olasz, avagy a legutóbb vb-ezüstérmes francia válogatottnak, netán egyszerre mindkettőnek - kell szembesülnie a "halálos ít
2008. június 16. hétfő 11:52 - Hírextra
Zürich, 2008. június 16., hétfő (MTI/Reuters) - A labdarúgó Eb C jelű négyesében, az úgynevezett "halálcsoportban" kedd este eldől, melyik szupercsapatnak - a világbajnoki címvédő olasz, avagy a legutóbb vb-ezüstérmes francia válogatottnak, netán egyszerre mindkettőnek - kell szembesülnie a "halálos ítélettel", vagyis azzal, hogy kiesett.

A két nagyhírű, az eddigi két csoportkörben azonban egyformán csak egy-egy pontot szerzett együttes közül legalább az egyiknek búcsúznia kell az Európa-bajnokságtól. Mi több: a másik mérkőzésnek - a 6 pontjukkal már mindenképpen csoportelső és már a nyolc között levő hollandok, illetve a két ikszükkel 2 pontos románok meccsének - függvényében még az is lehet, hogy mindkét, előzetesen a szuperfavoritok közé sorolt gárda elköszön az idei kontinentális csúcstalálkozótól. Ez utóbbi eset akkor következik be biztosan, ha a francia-olasz összecsapás döntetlennel zárul, ugyanakkor a románok legalább egy pontot elvesznek a hollandoktól.

Román vereség esetén viszont három, egyként 2 pontos csapat lenne, s kezdődhetne a számolgatás... Ha a románok megverik a "tulipános" legénységet, akkor viszont nincs kalkulálgatni való, hiszen ekkor a Victor Piturca igazgatta válogatott a hollandokkal együtt továbbjutó. A németalföldiek győzelme esetén pedig a románok esnek ki a francia-olasz összecsapás vesztesének társaságában.

A "végzetes rangadó" szereplői közül a franciáknál várhatóan kimarad az amúgy sem fiatal védelem korábbi két alapembere, Lilian Thuram és Willy Sagnol, a középpályán ugyanakkor öregít Raymond Domenech szövetségi kapitány, aki minden jel szerint a sérülés miatt az első két csoportmeccset kihagyó csapatkapitányt, Patrick Vieirát játszatja majd a kezdőtizenegyben Jeremy Toulalan helyett. Az eddigi egyszemélyes csatársor is módosulhat: Thierry Henry alighanem társat kap Karim Benzema személyében.

Az olaszok szakvezetője, Roberto Donadoni ugyanazt a csapatot küldi pályára, mint a románok ellen, így újra kezdőember lehet a hátsó alakzat közepén az a Giorgio Chiellini, aki közvetlenül az Eb-t megelőző egyik edzésen súlyos sérülést okozott aranylabdás "elődjének", a műtétre kényszerült és a sorból időnek előtte kidőlt Fabio Cannavarónak. Elöl Alessandro Del Piero, a taljánok veterán klasszisa kísérli meg újra Luca Toni párjaként eredményessé tenni a támadójátékot.

Az "újabbkori" mérleg amúgy sem az olaszok mellett szól, hiszen Itália az elmúlt három évtizedben rendre alulmaradt, vagy legfeljebb döntetlenre futotta erejéből a franciákkal szemben, az egyetlen nagy kivétel a 2006-os összecsapás: nevezetesen a két évvel ezelőtti, a Zidane-Materazzi féle "lefejeléses" botrány révén is elhíresült vb-döntő, amikor is Del Pieróék az 1-1-et követően büntetőkkel felülkerekedtek riválisukon.

A keddi mérkőzés előtt Domenech így vélekedett: "Fantasztikus lehetőség előtt állunk. Azt nem állíthatom, hogy győzünk, de azt igen, hogy harcolni fogunk. A játékosok számára eljött a végső bizonyítás ideje."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását