2024. május 2. - Zsigmond

Lezuhantak, imádkoztak, megmenekültek

Összebújva melegítette egymást, megosztozott ételen-italon és a menekülésért imádkozott a chilei vadonban lezuhant kisrepülőgép kilenc sérült utasa, így élték túl azt a négy napot a zord hidegben, amíg rájuk bukkantak a kutatók.
2008. június 12. csütörtök 12:28 - Hírextra
A szombaton Puerto Monttról felszállt Cessna az Aysen tartományban fekvő La Junta faluba tartott, amikor egyelőre ismeretlen okok miatt lezuhant. A 65 éves pilótának, Nelson Bahamondesnek volt annyi lélekjelenléte, hogy az erdő sűrűje felé kormányozza a zuhanó gépet. A fedélzeten tartózkodó tíz személy közül egyedül ő lelte halálát - két nappal a baleset után belső vérzés következtében hunyt el -, a kilenc utas mindegyike megsérült ugyan, de egyikük sem életveszélyesen.

A megtalálásukig eltelt négy nap emberpróbáló volt minden túlélő számára a rideg körülmények között. A mínusz négy fokos hidegben az összetört gép belsejében kerestek menedéket, minden ruhájukat magukra vették és összebújva próbálták melegen tartani a testüket.

"Nagyon hideg volt, fújt a szél, viharosra fordult az idő, és mindezzel úgy küzdöttünk meg, hogy közel húzódtunk egymáshoz" - mesélte a santiagói rádiónak az egyik 29 éves utas, aki éppen tejet és élelmet szállított egy lazacnevelő telepen dolgozó munkatársainak, így ezen osztoztak meg, hogy éhségüket és szomjúságukat csillapítsák.

A pilóta halála előtt azt tanácsolta a többieknek, hogy használják a gép üzemanyagát tűzgyújtásra - idézte fel a férfi, aki elmondta, hogy sokat imádkoztak, de néha már arra gondolt, mind odavesznek.

A túlélők éppen azon voltak, hogy gyalogosan kelnek útra segítséget keresni, amikor a kutatók megtalálták őket. A Cessna helyzet-meghatározójának jelzését ugyan szombattól fogták a hatóságok, de a jel szerda reggelre eltűnt. Szerencsére a légierő egyik helikoptere megpillantotta a gépet a magasból a közelmúltban kitört Chaiten vulkán közelében, így szerda estére odaértek a mentők.

"Összefogva élték túl, mert megosztották egymással azt a keveset, ami rendelkezésükre állt" - méltatta a szerencsés megmenekültek emberi helytállását Aysen tartomány kormányzója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását