2024. április 25. - Márk

"A magyarok az írófoci braziljai"

"Bennünket tartanak a nemzetközi írófoci braziljainak" - nyilatkozta az MTI-nek Berlinben Zilahy Péter magyar író, a közelmúltban Európa-bajnokságot nyert magyar íróválogatott csapatkapitánya.
2008. június 12. csütörtök 13:30 - Pietsch Lajos
A nemzetközi sajtó szerint a magyar játékosok a legtechnikásabbak. "Tipikusan magyar csapat vagyunk, meg tudunk nyerni bármilyen mérkőzést, s el is tudunk veszíteni bármilyen döntőt ugyanúgy. Amikor sikerül az egyéni érdekeket a csapat érdekei alá rendelni, akkor minden tökéletesen működik, amikor pedig íróprimadonnák rohangálnak a pályán, minden összeomlik" - jelentette ki az író-középcsatár, aki a német fővárosban legújabb regényén dolgozik.

Zilahy a csapatban "az áldozati bárány", azaz az ék szerepét játssza, miközben az ellenfél hátvédjei rúgják, lökdösik, püfölik őt. A bécsi Író Európa-bajnokságon - amely a jelenleg zajló profi Eb első fejezete, annak kiemelt kulturális programja volt - mégis ő lett a torna gólkirály.

A kapitány szerint korábban többet edzettek, mert össze kellett állnia a csapatnak, amely 2005-ben egy kispályás együttesből lett nagypályás válogatott. Később az edzések száma csökkent, mert nehéz az egyeztetés, s - tette hozzá - szponzoraink sincsenek. "Miközben az osztrák, a német vagy épp az olasz írófocisták a szponzoroknak köszönhetően még edzőtáboroznak is, mi még a mezünket is magunk vettük" - fűzte hozzá.

A magyar íróválogatott egyébként a nemzetközi mezőny "legöregebb" csapata volt, átlagéletkora 44 év. Az Eb-győzelem után most a világbajnokságra készülnek, amely jövőre Dél-Afrikában lesz. Az aranyérmes magyar csapat automatikus nevezést kapott, de ehhez az úthoz már mindenképpen szponzorra lesz szükségük.

Edzője nincs a válogatottnak - jelentette ki Zilahy, ugyanakkor elmondta: a közelmúltban beszéltek a volt válogatott Varga Zoltánnal egyfajta tiszteletbeli edzőségről. Lehet, hogy lesz valami a dologból, mert Zilahy szerint Varga szívesen vállalná.

A magyar író, csapatkapitány és gólkirály Portugáliának szurkol a jelenleg zajló Európa-bajnokságon. "Általában a kisebb országoknak drukkolok" - fogalmazott, hiszen lehetőségeik szűkösebbek, s emiatt a lelkesedésük a meghatározó.

A német-lengyel - mint utalt rá - nem volt rossz meccs, a németek megérdemelten győztek, noha egy született lengyel rúgta a két gólt. Jók voltak a hollandok is, míg az olaszok rengeteget hibáztak. "Olyan gyors ez a játék, hogy egy pillanat alatt bármi megtörténhet" - hangoztatta Zilahy, aki szerint az egykori magyar aranycsapat ma aligha tudna labdába rúgni, annyira megváltozott a futball.

Az író szerint a portugálok mellett nyerhetnek a hollandok, bár ők hagyományosan elrontják a végén. A spanyolok szintén messzire juthatnak, de ők is hangulat-játékosok. Ebből a szempontból szerinte a németek inkább esélyesebbek, egyrészt nagyon erős az otthoni támogatás, együtt van a csapat, s sokkal szebb focit játszanak, mint korábban. "Ma már nem esik nehezére az embernek, hogy elkezdjen drukkolni a németeknek, noha tudom, hogy ez nem tekinthető bocsánatos bűnnek egy magyar focistától" - jelentette ki.

Az író egyébként érthetőnek nevezte a futballal kapcsolatos német eufóriát. A németeknél a foci bizonyos szempontból a háború kompenzációja volt, egyfajta "barátságos háború". A játékuk is sokáig ezt tükrözte.

S emlékeztetett arra is, hogy a németek hosszú ideig nem mutathatták ki a büszkeségüket, mert "bűnös nemzetként" tartották számon őket. Mára megváltozott a helyzet, ma a foci segítségével megint lehet ünnepelve, büszkén németnek lenni - utalt a határtalan lelkesedésre a magyar író.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását