2024. április 29. - Péter

Őzgidát nevelnek Szegeden

Néhány hetes őzgidát nevelnek a Szegedi Vadasparkban, az intézmény igazgatója szerint azonban nem kellene azonnal magukhoz venni a segítőkész embereknek a természetben talált kicsiny őzeket.
2008. június 3. kedd 13:38 - Hírextra
Veprik Róbert elmondta, az őzsuta, ha veszélyt észlel, egy rejtekhelyen lefekteti kicsinyét, és magára vonva a figyelmet igyekszik elcsalni a közelből a ragadozót vagy az arra sétáló embert. A gida föl sem kell addig, míg anyja vissza nem érkezik hozzá.

Az igazgató felhívta arra is a figyelmet, hogy a kis őzeket megsimogatni sem szabad, mert ha a suta megérzi rajtuk az ember szagát, akár az is előfordulhat, hogy valóban magára hagyja őket.

Csöpit, a néhány hetes őzgidát a Csongrád megyei Balástya közelében találták a múlt hét közepén. A Szegedi Vadasparkban Selmeci Ildikó viseli gondját. Az ápoló elmondta, a nőstény gida naponta ötször eszik, cumisüvegből kap tehéntejet, alkalmanként egy-egy decit. Az ereklyének számító cumisüveg segítséget nyújtott már a mentőközpontként is működő Vadasparkba behozott vidra- és borzkölykök felnevelésében is - tette hozzá a gondozó.

Csöpi jól érzi magát, láthatóan ragaszkodik pótmamájához. A gida várhatóan még egy hónapig kap cumiból tejet, ezt követően vegyes darával és szénával etetik majd. A most még aprócska őz egy feketerigó-fiókával lakik társbérletben az állatkert egyik faházában. Amikor megnő, a Vadasparkban engedik szabadon, ahol a 45 hektáros fás-ligetes területen már most is szép számmal élnek őzek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását