2022. július 4. - Ulrik

Drákói szabályok az erkölcs védelmében

A héten megkezdődött az orosz állami dumában a gyerekek szellemi és erkölcsi neveléséről és erkölcsiségének védelméről kidolgozott állami politikai koncepció vitája.
2008. június 3. kedd 17:07 - Hírextra
Az öt törvénytervezetből és a jelenlegi törvényekhez szánt tucatnál is több módosításból álló csomag a címében kitűzött célt több vezető orosz lap szerint tilalmak sorával szándékozik elérni.

A Kommerszant című lap kedden arról számolt be, hogy az egész információáramot a könyvektől az internetes honlapokig és a számítógépes játékokig korosztályokra szándékoznak osztani, s minden korosztálynak meghatározzák, mi fordulhat elő abban, amihez hozzájutnak. Egy másik javaslat megtiltaná az olyan játékszerek importját, amelyek "agresszivitást provokálnak", "szexuális jellegű cselekményeket modelleznek", vagy például "erősen ijesztő dolgokat, súlyos fájdalmat ábrázolnak".

A további javaslatok között szerepel az, hogy az iskolás korú gyerekek a szülőkre kirovandó büntetés terhe mellett este 22 óra és reggel 6 óra között ne tartózkodhassanak nyilvános helyen. Az iskolákban meg szándékoznak tiltani "az Oroszország kulturális értékeitől idegen" ünnepek - mint például a Halloween, vagy a Bálint nap - "elsajátítását".

A Kommerszant szerint a koncepció kidolgozói szélsőséges intoleranciát tanúsítanak az olyan ifjúsági szubkultúrákkal szemben, mint az emo, vagy a gothic, s ezeket társadalmi veszélyességüket tekintve a szkinhed mozgalommal, a fanatikus fociszurkolókkal, a nemzeti bolsevikokkal helyezik egy szintre. Az illetők megállapítják, hogy az emós gyerekek "öngyilkos hajlammal terheltek", míg a gothic stílus követői a "biszexualitást kultiválják".

A tervek szerint a sorból kilógók ellen az állam az egészséges életmódot hirdető propagandával, a Pravoszláv kultúra alapjai című - évek óta napirenden szereplő és hevesen vitatott - tantárgy tantervbe történő felvételével, valamint a tetoválások és piercingek kiskorúak számára való kategorikus tilalmával szándékozik küzdeni. A Kommerszant a koncepció szerzőit idézve azt írta, hogy számos rendelkezés már 2009-ben életbe lép majd.

Sztanyiszlav Govoruhin filmrendező, duma-képviselő azt mondta a lapnak: a mai ifjúsággal nincs mit tenni, azok már elvesztek, azokat kell megmenteni, akik most kétévesek, vagy még meg sem születtek.

A koncepciónak ellenzői is akadnak. Galina Kozsevnyikova, a szélsőségesség ellen küzdő SzOVA központ vezetője kijelentette: a szkinhedek és az emósok ellen nem lehet és nem szabad azonos eszközökkel fellépni. "A koncepció csupán a viharos tevékenység látszatát kelti, s egyetlen eredményt hozhat, hogy ugyanis a kamaszok még dacosabbak lesznek, és többen csatlakoznak majd például az emósokhoz, mivel ami tiltott, az eleve vonzó. Az orosz állam már megküzdött a hippikkel, a rockerekkel, a metálrajongókkal és sok mással, de mindig vesztett, mivel az ifjúsági szubkultúrák mindig is létezni fognak" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását