2024. április 19. - Emma

Összefogás az afrikai szegénység leküzdésére

Johei Szaszakava, a The Nippon Foundation (alapítvány) elnöke többek között az infrastruktúra hiányának tulajdonítja, hogy az afrikai gazdálkodók nem tudtak olyan "zöld forradalmat" végrehajtani, mint amilyen Ázsiában végbement.
2008. május 30. péntek 15:01 - Hírextra
Szaszakava, aki az Afrika fejlődésével foglalkozó 4. tokiói konferencián (TICAD) a magán- és közszféra közötti partnerség témáját tárgyaló plenáris ülésén (május 29.) afrikai vezetők előtt szólalt fel, azt mondta, hogy "a gazdálkodók akkor sem értékesíthetik terményeiket, ha fokozzák a termelést, hiszen hiányoznak vagy számukra megközelíthetetlenek a piacok."

Ebből következik, hogy "a megnövekedett termésből sem keletkezik jövedelmük, így életminőségük sem javul".

"Itt az idő, hogy cselekedjünk. Ha összefogunk, véget vethetünk az afrikai szegénységnek" — hangoztatta, hozzátéve, hogy a Nippon Foundation "készen áll a szerepvállalásra".

Szaszakawa úr, aki a WHO jószolgálati nagyköveteként a lepra felszámolásán is fáradozik, elmondta, hogy "a lepra terén már bebizonyosodott, mire képes egy ilyen összefogás. Alig két évtized alatt a betegség 122 országban szűnt meg mint közegészségügyi probléma, már csak kettőben az."

Előadása végén megállapította, hogy a műtrágyák egekbe szökő ára sürgős megoldásra váró probléma, "amely súlyos következményekkel jár Afrika gazdálkodói számára". Szorgalmazta, hogy a kérdést vegyék az idén Japánban megrendezendő G8 csúcstalálkozó napirendjére is.

Az elmúlt 22 évben a Nippon Foundation finanszírozta a Sasakawa-Global 2000 (SG2000) programot, amely 14 afrikai ország kistermelőivel együttműködve az élelmiszernövények termelésének fokozását és diverzifikálását, valamint a falusi népesség életkörülményeinek javítását tűzte ki célul. Az 1986-ban kezdődött programban Jimmy Carter volt amerikai elnök és a Nobel-díjas Dr. Norman Borlaug, az indiai és pakisztáni „zöld forradalom” atyja is részt vett.
A mezőgazdasági felnőttoktatás fejlesztése céljából a Nippon Foundation kilenc afrikai ország 13 egyetemén és főiskoláján finanszírozta a gazdálkodók képzését. A programban eddig csaknem 2300 felnőtt kapott továbbképzést.

A Nippon Foundation eddig több mint 180 millió dollár költött ilyen jellegű programokra.
Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását