2024. április 28. - Valéria

Hadihajón az új James Bond kötet

A londoni Tower Bridge mellett lehorgonyzott Exeter hadihajón mutatták be kedden az új James Bond-regényt, amelyet Ian Fleming családjának megbízásából a népszerű brit író, Sebastian Faulks vetett papírra.
2008. május 27. kedd 23:33 - Hírextra
A Devil May Care, magyar címén Az ördög táncba visz című 007-es könyv megjelenését világszerte szerdára, az író születésének századik évfordulójára időzítette a Penguin könyvkiadó.

A 15. Bond-könyv történetét mindmáig teljes titoktartás övezte, csupán annyit engedtek kiszivárogni, hogy a kémregény a nagy előd modorában íródott, 1967-ben, a hidegháború idején játszódik, és az emberölésre is felhatalmazott brit titkos ügynök korábbi regényekből megismert eredeti figurája Párizsban, Londonban és a Közel-Keleten is megfordul kalandjai közben.

A fiatalon elhunyt Fleming 1952 és 1964 között 14 Bond-regényt írt, az utolsó, a Polipka (Octopussy) halála után, 1966-ban jelent meg.

A Fleming-örökösök korábban már két írót felkértek az ügynöksorozat folytatására, de a próbálkozásokat nem koronázta siker. Közben az elkészült 21 Bond-film nyomán napvilágot látott néhány filmkönyv is.

Faulks, aki többek között a Charlotte Gray című háborús románccal aratott sikert, és nyerte el a Fleming család bizalmát, a hétvégi The Sunday Timesban megjelent interjújában elárulta, hogy eleinte ódzkodott a feladattól, de aztán szisztematikusan átolvasta az összes regényt, és meglepetésére "élvezetesnek találta" öket. Ugyanis fellelte bennük a thriller mozgatórugóját, az életveszélyt: "James Bond nagyon sebezhető férfi az elegáns öltönyében, finom cipőjében és nevetségesen csekély erejű fegyverével. Veszélyes helyzetekben találja magát, és csak önmagára hagyatkozhat - az ember meg aggódik érte."

Faulks mulatságosnak tartotta első reakcióit: "Úgy gondoltam, hogy is lehetnék olyan csőbe húzható ebben az előrehaladott korban (55 éves) és ezzel a nagy cinizmussal, hogy rávegyenek erre? De megcsináltam."

A stílus felvételével nem volt problémája, mesélte, mivel Fleming újságíróként nagyon célratörően fogalmazott. Legfeljebb a szerkentyűk leírásánál ragadtatta el kissé magát: "Jobban izgatták a gépezetek, mint a szex."

Azt gyorsan eldöntötte, hogy Bond nem él meg a XXI. században, mert egy jellegzetes korszak figurája. Egyébként magát a regényt is egyfajta "hommage-nak" fogta fel, tisztelgésnek az író születésének századik évfordulója előtt.

A történethez úgy közelített, hogy mi nem szerepelt a korábbi epizódokban. Így merült fel a kábítószer ötlete. A cselekmény idején, 1967-ben kapott először komoly publicitást a kábítószer a sajtóban. Ráadásul ez önkéntelen párhuzamba vonható azzal, hogy a mai sajtót is tematizálja a drog. A Közel-Kelet nem került elő Flemingnél, ezért némi kutatás után (mint mesélte, az egész munka során hatalmas segítséget nyújtott neki az internet) ez is alkalmas helyszínnek látszott, mivel adta magát a flemingi egzotikus miliő.

Az írásban Fleming egy 1962-ben publikált "thriller szerzői útmutatója" is segítségére volt, s meg is fogadta a tanácsait: "Az egészet gyorsan kell megírni. Hat hetet adj magadnak. Naponta 2000 szót írj, ez behatárolja a szükséges terjedelmet. Ne hagyd abba. Ne agonizálj. Ne javítgasd a szöveget, ahogy haladsz. Ne aggódj túlságosan a részletek miatt. Később még mindig kijavíthatod, és szakértőkkel ellenőriztetheted."

És Faulks hat hét alatt meg is írta a regényt az otthona melletti Holland Park-i irodájában. "Mindentől eltekintve, nagyon élveztem. Nagyon, nagyon feldobott" - ismerte el az író a brit újságban.

A szerdai premier után Az ördög táncba visz című 267 oldalas, keménytáblás Bond-kötet hazai bemutatójára június 5-én csütörtökön 19 órakor kerül sor a Károly körúti Alexandra Könyvesházban. Az est házigazdája Réz András lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását